Саут-Казін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саут-Казін
Cousine
Географія
4°21′ пд. ш. 55°38′ сх. д. / 4.350° пд. ш. 55.633° сх. д. / -4.350; 55.633Координати: 4°21′ пд. ш. 55°38′ сх. д. / 4.350° пд. ш. 55.633° сх. д. / -4.350; 55.633
Місцерозташування Індійський океан
Акваторія Індійський океан
Група островів Сейшельські Острови
Площа 0,257  км² 
Найвища точка 76 м
Країна
Сейшельські Острови Сейшельські Острови
Населення
Саут-Казін. Карта розташування: Індійський океан
Саут-Казін
Саут-Казін
Саут-Казін (Індійський океан)
Мапа

CMNS: Саут-Казін у Вікісховищі
Вид на о-ви Норт-Казін (справа) та Саут-Казін (зліва) з о. Праслен

Саут-Казін (англ. Cousine / Cousin S.) — невеликий гранітний острів в Індійському океані, з Північно-Східної групи Сейшельських островів. Розташований за 6 км на захід від острова Праслен. Найближчий острів — Норт-Казін на сході. Довжина острова становить 990 м, ширина — 400 м.

Історія[ред. | ред. код]

Саут-Казін був відкритий у XVIII столітті та колонізований французькими поселенцями у 1787 році. Завезені колоністами коти та собаки швидко знищили тубільні види тварин, а створення плантацій тютюну та кокосів призвело до різкого зменшення місцевої рослинності, що також прискорило занепад фауни острова.

У 1992 році острів Саут-Казін придбав бізнесмен з Південно-Африканської Республіки, який поставив собі за мету повернути острову первісний вигляд. Спершу усі немісцеві тварини (коти, кури тощо) були вивезені на Праслен, тоді ж почалося знищення усіх немісцевих рослин — тютюну, кавових дерев, спецій, бамбуку. Незабаром острів був включений до програми збереження природи Сейшел та визнаний «регіоном, важливим для птахів» (Important Bird Area).

Природа[ред. | ред. код]

Фауна острова включає низку ендемічних видів птахів — сейшельського шама-дрозда (Copsychus sechellarum), Acrocephalus sechellensi та Foudia sechellarum. На острові також гніздяться морські птахи — клинохвості буревісники (Puffinus pacificus), білохвості фаетони (Phaethon lepturus), Anous tenuirostris та звичайні білі крячки (Gygis alba). Є популяція завезених альдабрських черепах, іноді на берегах Саут-Казіна відкладають яйця морські черепахи-бісса. Рослинність острова є результатом екстенсивної реабілітаційної програми, яка передбачала насаджування місцевої флори та видалення іноземних видів. З 1995 року тут було висаджено понад 2 тис. дерев.

Для фінансування проекту відновлення флори та фауни острова Саут-Казін тут був відкритий невеликий курорт класу люкс, який може розмістити до 10 гостей. Курорт складається з чотирьох вілл у французькому колоніальному стилі, зведених на узбережжі. Персонал курорту нараховує 16 осіб.

Станом на 2012 рік острів Саут-Казін є третім за вартістю приватним островом у світі.

Джерела[ред. | ред. код]