Саша Шнайдер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саша Шнайдер
нім. Sascha Schneider
Народився 21 вересня 1870(1870-09-21)[1][2][…]
Санкт-Петербург, Російська імперія[1]
Помер 18 серпня 1927(1927-08-18)[1][2][…] (56 років)
Свіноуйсьце, County Usedom-Wollind, адміністративний округ Штеттінd, Померанія, Вільна держава Пруссія, Веймарська республіка, Німецька імперія
Поховання Loschwitz Cemeteryd
Країна  Німеччина
Діяльність художник, скульптор, письменник, ілюстратор
Знання мов німецька

Саша Шнайдер, Карл Александр Шнайдер (нім. Sascha Schneider, Karl Alexander Schneider; 21 вересня 1870, Санкт-Петербург — 18 серпня 1927, Свіноуйсьце, Пруссія, Німеччина) — німецький художник епохи модерну, що прославився ілюстраціями до романів Карла Мая.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ранні роки майбутнього художника пройшли в Петербурзі. Після смерті батька мати переїхала разом з дітьми в Дрезден. У 1881 році Шнайдери влаштувалися в Цюриху. Карл Олександр навчався в гімназії, а потім в Академії витончених мистецтв у Дрездені. У 1903 році познайомився з Карлом Маєм і зайнявся ілюструванням його книг. З 1904 року — викладач художньої школи у Веймарі.

Саша Шнайдер (праворуч) і Карл Май, 1904

Через погрози співмешканця розкрити його гомосексуальні нахили, які переслідувались тогочасним німецьким законом, переїхав до Італії. Подорожував, побував на Кавказі. Коли почалася Перша світова війна, Шнайдер знову повернувся до Німеччини, оселившись у Геллерау (поблизу Дрездена). Після 1918 року він заснував інститут під назвою Крафт-Кунст з бодібілдингу. Деякі з його моделей навчалися тут.

Страждав діабетом. Захотівши пити на кораблі, який наближався до Свінемюнде, помилково випив отруйний засіб для виведення плям. Похований в Лошвіці (нині — Дрезден).

Галерея[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Röder H.-G. Sascha Schneider — ein Maler für Karl May. Bamberg: Karl-May-Verlag, 1995

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • HANS-GERD RÖDER: Sascha Schneider – ein Maler der Jahrhundertwende. Zur Einführung in die Ausstellung des Nassauischen Kunstvereins Wiesbaden (нім.). Karl-May-Gesellschaft. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 15 серпня 2013.