Свобода (богиня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статуя Свободи та острів Свободи у затоці Нью-Йорка
Libertas

Богиня Свободи отримала своє ім'я символізуючи поняття свобода, що існує в багатьох культурах, включаючи класичні приклади часів Римської імперії та деяких національних символів, подібних до Статуї Свободи.

Класичні приклади[ред. | ред. код]

Давньоримській богині Лібертас (Свободи) поклонялися під час Другої Пунічної війни у храмі, зведеному на Авентинському пагорбі в Римі отцем Тіберія Гракха. Статуя на її честь була піднесена Клодієм на місці будинку Цицерона після того, як будинок був зруйнований. Після падіння Сеяну статую Свободи споруджено на форумі.

Зображення Свободи відоме, головним чином, за монетами часів імперії: вона представлялася або у вигляді жінки, що тримає в лівій руці спис або ріг достатку, а в правій - шапку (лат. pileus), що уособлювала відпущення на волю, або у вигляді бюста, з характерною зачіскою на голові. На північній стороні римського форуму знаходився Atrium Libertatis, де зберігалися народні переписи; при Октавіані Августі воно згоріло і було знову побудоване Азінієм Полліоном[1]. Образ Свободи також схожий на Сола, римського бога сонця.

Неокласичні часи[ред. | ред. код]

У 1793 під час Французької революції Собор Паризької Богоматері перетворений на «Храм розуму» і статуї Діви Марії замінені статуями Свободи. По всій країні проводилися свята, на яких роль богинь Свободи виконували вродливі жінки[2].

Національне втілення Свободи включило в себе Британію у Великобританії, «Свободу, що висвітлює світ», більш відому як «Статуя Свободи» [3] у Сполучених Штатах Америки та Маріанну у Франції.

Зображення[ред. | ред. код]

Прапор Алабами 11 січня 1861 - 8 лютого 1861. На лицьовій стороні в середині синього полотнища зображено богиню свободи з опущеним мечем у правій руці та маленьким синім прапором із золотою зіркою

У «Свобода» часто зображується з п'ятикутними американськими зірками, зазвичай на піднятій руці. Інша рука може тримати спрямований вниз меч. Добре знайомі американцям зображення такі:

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Свобода // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  2. Идея свободы во Французской революции XVIII в. vivovoco.astronet.ru. Архів оригіналу за 1 січня 2016. Процитовано 18 травня 2014.
  3. Также известна как «Леди Свобода», или «Богиня Свободы»
  4. Интернет-журнал [Архівовано 2017-01-10 у Wayback Machine.] FDU Magazine Fall 2001 Edition. Доступен на 23 апреля 2008. (англ.)