Маріанна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бюст Маріанни, скульптура Теодора Доріо, експонований у Сенаті

Маріанна (фр. Marianne) — алегоричне зображення Французької республіки, символ Свободи та Розуму. Являє собою жінку, вбрану у фригійський ковпак (символ свободи). Маріанна втілює Французьку республіку та її цінності: «Свобода, Рівність, Братерство». Вона є символом палкої, войовничої матері-батьківщини, яка водночас є мироносицею, годувальницею та захисницею своїх дітей-громадян. Символ швидко прижився серед прихильників республіки та простого люду.

Походження імені[ред. | ред. код]

Ім'я «Маріанна» походить від сполучення двох імен: Марі (Marie, Марія) та Анн (Anne, Ганна), які були досить поширені у Франції в XVIII ст. Ці імена носили деякі королеви — Марія Медічі, Анна Австрійська, Марія Антуанетта. Використання імені «Маріанна» як символу Республіки було приписане в революційній пісні «Garisou de Marianno» («Видужання Маріанни») Гійома Лавабра[1].

Серед аристократів-монархістів, що виступали проти Французької революції, ім'я Маріанна вважалося принизливим, оскільки асоціювалося з простим народом. Революціонери ж узяли його своїм символом для позначення зміни ладу в країні та для підкреслення образу матері-батьківщини-годувальниці. Використання цього імені як символу було узгоджено між прибічниками і противниками революції, потім прийнято всім французьким народом.

За альтернативною версією, прототипом Маріанни була дівчина із Сігольсайму.

Зображення[ред. | ред. код]

Маріанна на монеті номіналом в 20 сантимів

Перші зображення жінки, вбраної у фригійський ковпак, як алегорії Свободи та Республіки, з'явилися під час Французької Революції. Вони різнилися в залежності від періодів, інтересів народу, не несли систематичної сукупності символів.

З початку ХХ ст. Маріанна також фігурує на предметах широкого вжитку — марках, монетах.

Картина[ред. | ред. код]

На відомій картині Ежена Делакруа «Свобода, що веде народ» Свобода алегорично представлена через риси Маріанни.

«Свобода, що веде народ», Ежен Делакруа

Бюст Республіки[ред. | ред. код]

Бюст Маріанни, експонований в Сенаті.

Маріанна починає з'являтися у французьких меріях після 1877 року, замінюючи бюсти Наполеона III

За Третьої Республіки статуї і, головним чином, бюсти Маріанни починають розповсюджуватись. В основному вони експонуються в меріях. Деякі моделі розвивались: надавалась перевага образу «мудрої» Маріанни — фригійський ковпак визнавався іноді занадто бунтівним і замінювався діадемою або короною — таким чином, Республіка помірна приходила на зміну Республіці революційній.

У XX ст. всі мерії забезпечуються бюстами Маріанни. Вона представлена в «очищеному» образі — вбрана традиційно у фригійський ковпак, але не має при собі войовничих атрибутів.

Алегоричні статуї, натхненні Маріанною[ред. | ред. код]

Статуя Свободи, названа «Свободою, що осяює світ», подарована США Францією, являє собою єднання цих двох республік (конституції яких йдуть своїм корінням до епохи Просвітництва), що мають спільно: свободу, яка проливає світло; матір-годувальницю, символ громадянської свідомості — Маріанну.

Також у Парижі статуя в центрі Площі Республіки (Леопольда Моріса) і постать жінки в пам'ятнику «Тріумф Республіки» на Площі Нації (Жюля Далу) мають фактично те ж ім'я.

«Тріумф Республіки», Жюль Дало

«Свобода-Рівність-Братерство»[ред. | ред. код]

У 1999-у році французький уряд прийняв логотип, на якому зображений білим кольором профіль Маріанни на фоні синього і червоного кольорів, утворюючи таким чином триколор, прапор Франції, супроводжений девізом «Liberté — Égalité — Fraternité» («Свобода-Рівність-Братерство») з припискою «Французька Республіка». Він використовується всіма службами уряду (міністерства, секретаріати, префектури і т. д.).

Модель[ред. | ред. код]

Модель, розподілена по французьким школам на початку XXI ст.

Численні й різноманітні моделі слугували для зображення Маріанни.

Художники, зображаючи Маріанну, брали за прототип:

  • своїх подруг;
  • невідомих красивих жінок;
  • місцевих моделей;
  • відомих діячів;

Не існує офіційної моделі Маріанни. Між іншим, Асоціація Мерів Франції регулярно обирає відомих француженок, риси яких надаються Маріанні[2]:

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Christian Laux, Albigés, païs occitan: recueil de textes tarnais, 1980.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 17 листопада 2011.