Себу (провінція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Себу
Sugbo
—  Провінція  —
Province of Cebu
Lalawigan sa Sugbo
Прапор Себу
Прапор
Координати: 10°19′ пн. ш. 123°45′ сх. д. / 10.317° пн. ш. 123.750° сх. д. / 10.317; 123.750
Країна Філіппіни
Регіон Центральні Вісаї
Заснована 6 серпня 1569
Адміністративний центр Себу
Уряд
 - Тип Провінція Філіппін
 - Губернатор Гіларіо Давід III
 - Віце-губернатор Агнес Магпале
Площа [1]
 - Повна 4944 км²
Населення  [2]
 - Усього 2 938 982
 - Густота 590/км²
Excludes independent cities
Поштовий код 6000 — 6053
Dialing code 32
Код ISO 3166 PH-CEB
Вебсайт: www.cebu.gov.ph
Розташування Себу
Карта Філіппін з виділеною провінцією Себу
Карта Філіппін з виділеною провінцією Себу
Мапа

Себу́ (себ. Lalawigan sa Sugbo, філ. Lalawigan ng Cebu) — провінція Філіппін, яка складається з головного острова Себу та 167 прилеглих островів і острівців. Столицею провінції є місто Себу, найстаріше на Філіппінах, яке є частиною агломерації Себу разом з чотирма сусідніми містами Данао, Лапу-Лапу, Мандауе і Талісай та вісьмома іншими місцевими адміністративними утвореннями. Міжнародний аеропорт Мактан-Себу, розташований на острові Мактан є другим по завантаженості аеропортом Філіппін.

Економіка[ред. | ред. код]

Адміністративний поділ провінції Себу

Себу є однією з найбільш розвинених провінцій Філіппін і є головним центром торгівлі, освіти та промисловості серед Вісайських островів. За останні десятиліття провінція перетворилася на глобальний центр з виробництва меблів, туризму, важкої промисловості та обслуговування бізнесу. Завдяки центральному положенню серед островів Філіппін, багатстві та доступності природних ресурсів більша частина туристів, які відвідують Філіппіни, прибувають на Себу.

Близько 80% філіппінських компаній, які займаються морськими перевезеннями товарів та пасажирів, розташовані в Себу. Промисловість Себу дозволяє Філіппінам займати 5-е місце в світі за масштабами суднобудування. Із Себу експортують: модні аксесуари, гітари, кокосовий горіх, кокосове масло, висушене манго, каррагінан, подарунки, іграшки, годинники, фотоапарати, електронні компоненти і предмети домашнього вжитку.

Географія[ред. | ред. код]

Провінція розташована на схід від острова Негрос, на захід від острова Лейте, на північний захід від острова Бохол. Площа провінції становить 4 944 км2, а разом з незалежними містами 5 342 км2. Острів Себу є довгим та вузьким, протяжність з півночі на південь 196 км і 32 км шириною. Себу оточують пляжі, коралові атоли, острови та багаті рибальські угіддя.

Клімат[ред. | ред. код]

Клімат провінції тропічний. Є два сезони: сухий та вологий. З червня по грудень триває сухий сезон з сонячною погодою та невеликою кількістю опадів. В середньому раз на рік через провінцію проходять тайфуни.

Мова та релігії[ред. | ред. код]

Найпоширенішою мовою провінції є себуанська.

Себу вважають батьківщиною християнства на Філіппінах. Близько 95% населення є католиками. Решта релігій: іслам, буддизм та індуїзм.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. List of Provinces. PSGC Interactive. Makati City, Philippines: National Statistical Coordination Board. Архів оригіналу за 12 вересня 2016. Процитовано 1 квітня 2013. 
  2. Population and Annual Growth Rates for The Philippines and Its Regions, Provinces, and Highly Urbanized Cities. 2010 Census and Housing Population. National Statistics Office. Архів оригіналу за 28 вересня 2013. Процитовано 1 квітня 2013. 

Посилання[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]