Сила безсилих

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сила безсилих
чеськ. Moc bezmocných
Жанр есе, публіцистика
Автор Вацлав Гавел
Мова чеська
Написано 1978
Опубліковано 1978
Опубліковано українською 2016
Переклад Т. Окопна
(К.: Чеська бібліотека, 2016)

Q:  Цей твір у Вікіцитатах

«Сила безсилих» — політичне есе, написане у жовтні 1978 року чеським драматургом, політичним дисидентом і пізніше політиком Вацлавом Гавелом. Нарис був опублікований в західнонімецьких газетах.

В есе йдеться про природу диктатури, посттоталітарну систему та майбутнє комунізму, своєрідність ідеології та політичну боротьбу. Головною темою есе є роздуми автора над проблемою опозиції — джерела дисидентського руху, місце і роль дисидентів у тодішньому суспільстві. Гавел стверджує, що в «посттоталітарному суспільстві (так він називав суспільство «розвинутого соціалізму») влада бюрократії називається владою народу; ім'ям робітничого класу поневолюється сам народ; повсюдне приниження людини видається за її остаточне звільнення; ізоляція від інформації називається її доступністю; урядове маніпулювання органами громадського контролю і урядове свавілля — дотриманням законності; придушення культури — її розвитком; поширення імперського впливу — видається за допомогу пригнобленим; відсутність свободи слова — за вищу форму свободи; виборчий фарс — за вищу форму демократії; заборона вільної думки — за найпередовіше наукове світобачення; окупація — за братерську допомогу».[1] Якщо людина підтримує такий стан речей, то вона «живе в брехні», а якщо починає займатися політичною діяльністю і включається у політичну боротьбу з існуючим режимом, то вона стає дисидентом, для якого найважливішим мотивом дій є природне бажання створювати і підтримувати «незалежне життя суспільства» як чіткий прояв «життя в правді».

Український переклад[ред. | ред. код]

Окремі уривки маніфесту Гавела були перекладені українською мовою у грудні 2011 року, в пам'ять про Гавела невдовзі по його смерті виданням «Історична правда»[2] Повністю статтю було перекладено й опубліковано влітку 2016 року в рамках серії книжок нового видавництва «Чеська бібліотека», яке засноване Чеським центром у Києві за підтримки компанії Dragon Capital.[3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]