Сила є право

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Сила є право
Виживання найпристосованіших»
Автор Рагнар Рудобородий
Назва мовою оригіналу Might is Right
The Survival of the Fittest
Мова Англійська
Тема Соціальний дарвінізм
Жанр Філософія;
Соціальний дарвінізм
Видавництво Dil Pickle Press
Видано 1890 рік
ISBN 0-9728233-0-1

«Сила є право», або «Виживання найпристосованіших» (англ. Might is Right, or The Survival of the Fittest) — книга, випущена під псевдонімом «Раґнар Рудобородий» (англ. Ragnar Redbeard) 1890 року. В книзі захищаються ідеї соціального дарвінізму. У своїй роботі Рудобородий заперечує ідеї людських або природних прав й стверджує, що лише сила є підґрунтям будь-якого права.

Авторство[ред. | ред. код]

Існує припущення, що ім'я є псевдонімом, серед різноманітних версій його приписують Артурові Десмонду, Джекові Лондону або Амброзові Бірсу, також існує версія про те, що під псевдонімом приховується дві особи (однією з яких також наводиться ім'я Джека Лондона).[1]

Артур Десмонд[ред. | ред. код]

Існує думка, що псевдонім Раґнар Рудобородий належить австралійському письменникові, поетові, журналістові та видавцю Артурові Десмонду, рік народження, рік, місце та спосіб смерті якого в різних джерелах також різноманітні. Але існують незбіжності між поглядами та переконаннями Десмонда та змістом твору «Сила є право». Серед подібних виділяють той факт, що Артур Десмонд активно співпрацював з соціалістичними та анархістськими колами, в той час як «Сила є право» містить багато критичних відгуків, спрямованих в сторону тих самих кіл. Серед фактів, які підтверджують приналежність псевдоніма Десмондові, також виділяють деякі зв'язки змісту твору з Австралією та Новою Зеландією, де Десмонд переважно жив та працював. За цією ж версією твір було написано 1893 року в Австралії.

Джек Лондон[ред. | ред. код]

На користь версії, що псевдонім Раґнар Рудобородий належить Джекові Лондону, постає той факт, що Лондон на стадії своєї ранньої творчості підтримував ідеї Фрідріха Ніцше, Герберта Спенсера та Чарльза Дарвіна. «Сила є право» містить в собі багато ідей, висловлених вказаними особистостями. Але, за сприйняття того факту, що «Сила є право» була написана 1895 року, то Джекові Лондону в цей час було 19 років. Десь в цей час Лондон починав свої перші творчі кроки, до того ж написання в 19 років подібного, насиченого багатьма посиланнями, твору є сумнівним.[1] Крім того Джек Лондон не писав поезій, в той час, як в творчості Рудобородого присутня певна кількість віршів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Передмова «Ненужные сведения к ненужной книге» під авторством Para Bellum до твору «Сила есть право». Рагнар Редбёрд. Издательство «Револва», Санкт-Петербург, 2005. ISBN 5-94089-036-5

Посилання[ред. | ред. код]