Конструктор відеоігор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Система створення ігор)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Конструктор ігор — програма, яка поєднує в собі гральний рушій і інтегроване середовище розробки, і, як правило, редактор рівнів, що працює за принципом WYSIWYG. Такі програми значно спрощують процес розробки ігор, роблячи його доступним аматорам-непрограмістам, і можуть бути використані в початковому навчанні програмуванню[1].

Іноді конструктори ігор обмежені тим чи іншим жанром (наприклад конструктори: аркад, RPG, або квестів). В інших випадках конструктори дозволяють створювати ігри різних жанрів (надаючи розробнику ширші можливості для програмування).

У найпростішому випадку до конструкторів можна віднести готову гру з просунутим редактором ігор (наприклад, Cube[ru] або Stratagus[ru]). На іншому краї спектру знаходяться класичні системи програмування, орієнтовані на розробку ігор (наприклад, Blitz BASIC).

2D-конструктори[ред. | ред. код]

Популярністю користується також сімейство японських комерційних конструкторів RPG Maker, орієнтованих на створення RPG-ігор. Також досить відомий інший комерційний конструктор ігор, розроблений, як і RPG Maker, компанією Enterbrain[en] — IG Maker[2] (раніше Action/Indie Game Maker), що являє собою універсальний конструктор 2D ігор з експортом у Windows .EXE, Microsoft XNA template або SWF.

3D-конструктори[ред. | ред. код]

Доволі популярні різні спеціалізовані конструктори 3D-ігор, — найчастіше для створення FPS. Прикладами 3D-конструкторів ігор є такі програми:

Гральні рушії[ред. | ред. код]

Докладніше: Гральний рушій

Гральні рушії не можна назвати конструкторами ігор, це професійні повноцінні середовища для розробки ігор. У їх числі:

Інші[ред. | ред. код]

Близькі до професійних і напівпрофесійних конструкторів ігор і спеціальні середовища (мови) програмування для використання в шкільній освіті: 2-вимірний Scratch[1] і 3-вимірна Alice (software)[en].

Всі ознаки конструктора ігор має Greenfoot[en], система для навчання програмуванню на Java[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ткаченко Валентина Александровна. О выборе конструкторов игр для использования в программах дополнительного образования детей // Вестник Нижневартовского государственного гуманитарного университета. — Вип. 3.
  2. IG Maker [Архівовано 3 листопада 2012 у Wayback Machine.](англ.) офіційна сторінка
  3. Greenfoot по-русски. Архів оригіналу за 18 серпня 2019. Процитовано 18 серпня 2019.

Література[ред. | ред. код]