SWF

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Small Web Format (SWF)
Flash file Icon
Розширення файлу: .swf
MIME-тип: application/vnd.adobe.flash-movie
Магічне число: CWS,FWS[1] or ZWS[2]
Розробник: FutureWave Software, пізніше Adobe Systems
Контейнер для: Shockwave Flash, пізніше названий Macromedia Shockwave Flash, а потім Adobe Flash.

SWF (Shockwave Flash або Small Web Format)[3] — пропрієтарний відеоформат для мультимедіа, векторної графіки та ActionScript.[4] Був розроблений FutureWave Software, деякий час перебував у власності Macromedia, а зараз належить Adobe. Файли SWF можуть містити анімацію або аплети з різними ступенями інтерактивності та функціональності. Картинка, збережена в цьому форматі, масштабується без видимих спотворень, відеоролик має невеликий розмір, відбувається швидше завантаження відео файлу та його відтворення.

Наразі SWF — це основний формат для показу анімованої векторної графіки в вебі.[5] Використовується також для програм, найчастіше для браузерних ігор на основі ActionScript.

Файли SWF можуть бути створені декількома різними продуктами Adobe, включаючи Flash, Flash Builder[en] (IDE), After Effects та використовуючи MXMLC — програму-компілятор в командному рядку. Хоча Adobe Illustrator генерує файли SWF функцією «export», він не може відкривати або редагувати їх. Крім продуктів Adobe, формат може бути створений за допомогою компілятора з відкритим кодом MTASC, бібліотеки з відкритим кодом Ming[en] та вільного програмного забезпечення SWFTools[en]. Також є багато сторонніх програм, що можуть обробляти файли цього формату, наприклад Multimedia Fusion 2, Captivate та SWiSH Max[en].

Термін SWF є абревіатурою від ShockWave Flash. Пізніше значення було змінене на бекронім Small Web Format, щоб уникнути плутанини з іншою технологією — Shockwave[en], від якої SWF походить.[6]

Опис[ред. | ред. код]

Спочатку формат міг представляти тільки векторні об'єкти та картинки в простій послідовній манері. Пізніше був доповнений підтримкою аудіо (починаючи з Flash 3), відео (з Flash 6) та багатьох інших можливих форм взаємодій з користувачем. Файли SWF можуть програватися флеш-плеєром, що працює як браузерний додаток чи як самостійний плеєр. Також можуть бути інкапсульовані в плеєр, створюючи самовиконуваний SWF-фільм. SWF-файл належить до Flash-проєкту. Adobe робить доступними плагіни Adobe Flash Player та Adobe Integrated Runtime для програвання SWF в браузерах на таких операційних системах, як Microsoft Windows, Mac OS X і Linux на архітектурі X86.

Пов'язані формати та розширення[ред. | ред. код]

Розширення Пояснення
.swf завершені, скомпільовані та опубліковані файли, що не можуть будуть відредаговані за допомогою Adobe Flash. Однак існує багато декомпіляторів.[7] Імпорт SWF-файлів за допомогою Flash дозволяє отримати деякі активи, але не всі.[8]
.fxg[en] уніфікований формат файлів XML, розроблюється Adobe для Flex, Flash, Photoshop та інших програм.
.fla містять вихідний матеріал для Flash-програми. Flash-авторизоване ПО може редагувати файли FLA та компілювати їх у файли SWF. Наразі FLA — це бінарний файловий формат, оснований на форматі Microsoft Compound File Format[en]. В Flash Pro CS5[en] FLA файл — це контейнер zip зі структурою XML.
.xfl XML-подібні файли проєкту, еквівалентні бінарному формату FLA. Flash-авторизоване ПЗ використовує XFL як формат обміну в Flash Pro CS4[en]. Flash CS4 імпортує файли XFL, які перед цим експортуються з InDesign або AfterEffects. У Flash Pro CS5 файл XFL — це ключовий файл, який відкриває «нестиснений» файл FLA, котрий є ієрархією теків, які містять XML та бінарні файли.
.as містять ActionScript вихідний код У простих сирцевих файлах. Файли FLA також можуть містити ActionScript код безпосередньо, але часто окремі зовнішні файли AS використовують через структурні причини, або аби розкрити код для систем контролю версій.
.mxml[en] використовуються у зв'язці з файлами ActionScript та файлами CSS. MXML пропонує синтаксис, подібний до HTML, для проєктування графічного інтерфейсу користувача в Flex. Кожен файл MXML створює новий клас, що розширює клас кореневого тегу, та додає вкладені теги як нащадків (якщо вони є нащадками UIComponent) або як екземплярів класу.
.swd тимчасові файли відладки, що використовуються під час розробки Flash, можуть бути видалені після завершення розробки проєкту Flash.
.asc містять ActionScript-код сторони серверу, котрий використовується для розробки ефективних та гнучких клієнт-серверних програм Adobe Flash Media Server.
.abc містять байт-код ActionScript, що використовується віртуальною машиною ActionScript — AVM[en](до версії Flash 9) та AVM2[en](починаючи з версії Flash 9).
.amf містять команди Action Message для виконання транзакцій з сервером Adobe Flesh Media.
.flv Файли флеш-відео, створюються таким же чином як в Adobe Flash, ffmpeg, Sorenson Squeeze[en], або On2 Flix[en]. Аудіо- і відеодані у файлах FLV кодуються тим же способом, що й у файлах SWF.
.f4v другий відеоформат Flash, базується на базовому медіаформаті ISO[en]. Формат F4V подібний до формату M4V[en] — iTunes відеофайлів, але він відрізняється від формату FLV.[9][10]
.f4p суфікси Adobe для медіа, закодованого за допомогою схеми Adobe Access DRM.
.f4a суфікси файлів M4A — iTunes аудіофайлів.
.f4b суфікси файлів M4B — iTunes аудіокниг.
.f4m конфігураційні файли XML, містять onMetaData-заголовки для зазначення в системі base64 бітової швидкості флеш-відео для протоколу HTTP Live Streaming[en].
.f4f фрагментовані файли MP4, містять пакети Flash Video.
.swc[en] використовуються для розповсюдження компонентів, містять скомпільований кліп, файл класу компонента ActionScript та інші файли, що описують компонент.
.jsfl містять код JavaScript та мають доступ до Flash JavaScript API.
.swt шаблонні форми файлів SWF, котрі використовує Macromedia Generator.
.flp файли XML, що використовуються для посилання на інші файли документів проєкту Flash. Дозволяють користувачеві групувати пов'язані файли заради спрощення організації, компіляції та побудови проєкту Flash.
.spl документи FutureSplash Animator.
.aso файли кешу, що використовуються під час флеш-розробки, містять скомпільований байт-код ActionScript. Файл ASO відтворюється коли виявляється зміна у відповідних йому файлах. Іноді середовище розробки Flash не визначає, що перекомпіляція необхідна, тоді ці файли кешу потрібно видаляти вручну. Вони розташовані у %USERPROFILE%\Local Settings\Application Data\Macromedia\Flash8\en\Configuration\Classes\aso на Win32/Flash8.
.sol створюються флеш-плеєром, щоб зберігати Локально розповсюдженні об'єкти[en] (дані, що зберігаються на комп'ютері для керування флеш-плеєром).

Див. також[ред. | ред. код]

Adobe Flash

Інше

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SWF File Format Specification Version 10 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 21 листопада 2010. Процитовано 26 лютого 2012.
  2. SWF File Format Specification Version 19 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 2 лютого 2013. Процитовано 17 лютого 2013.
  3. Adobe Flash Player Administration Guide for Flash Player 10.1 (PDF). Adobe Systems. 10 червня 2010. с. 1. Архів оригіналу (PDF) за 12 листопада 2012. Процитовано 10 березня 2011.
  4. Open Screen Project. Архів оригіналу за 2 березня 2014. Процитовано 25 травня 2014.
  5. Flash content reaches 99% of Internet viewers. Adobe. Архів оригіналу за 25 вересня 2011. Процитовано 10 вересня 2010.
  6. SWF Definition from PC Magazine Encyclopedia. Архів оригіналу за 1 серпня 2014. Процитовано 2 листопада 2013.
  7. Brimelow, Lee (25 квітня 2008). New Video Tutorial on Ethical SWF Decompiling. the Flash Blog. Adobe Systems. Архів оригіналу за 16 грудня 2012. Процитовано 28 жовтня 2010.
  8. http://kb2.adobe.com/cps/410/tn_4109.html [Архівовано 28 вересня 2014 у Wayback Machine.] Can a Flash Player movie (SWF) file be edited or imported?]. Kb2.adobe.com. Retrieved on 2010-11-09.
  9. Adobe Systems Incorporated (November 2008). Video File Format Specification, Version 10 (PDF). Adobe Systems Incorporated. Архів оригіналу (PDF) за 19 травня 2012. Процитовано 3 серпня 2009.
  10. New File Extensions and MIME Types. Kaourantin.net. 31 жовтня 2007. Архів оригіналу за 6 липня 2010. Процитовано 4 грудня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]