Славко Лабович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Славко Лабович
Зображення
Зображення
Ім'я при народженні серб. Slavko Labović
Народився 17 листопада 1962(1962-11-17) (61 рік)
Колашин, Чорногорія, Югославія
Національність серб
Громадянство Югославія
Данія Данія
Діяльність актор, кіноактор
Роки діяльності 1996 — н. ч.
IMDb ID 0479637

CMNS: Славко Лабович у Вікісховищі

Славко Лабович (серб. Slavko Labović; нар. 17 листопада 1962, Колашин, Чорногорія, Югославія) — данський актор сербського походження, найбільш відомий завдяки ролі гангстера Радована в трилогії «Дилер».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 17 листопада 1962 року в православній сім'ї сербів у Колашині. В дитинстві разом з матір'ю покинув своє село, щоб переїхати до батька в Данію. Чотирирічним хлопчиком разом із братами та сестрами переїхав до муніципалітету Баллеруп, де отримав освіту[1].

Дебютував у кіно 1996 року в ролі гангстера на ім'я Радован у фільмі «Дилер» режисера Ніколаса Віндинга, який дав поштовх його кар'єрі в данському кінематографі. На певному етапі планувалося, що Славко зіграє головну роль у четвертому фільмі серії, але його так і не було знято.

У 2022 році Лабович повернувся до роботи з Віндингом у його новому серіалі «Ковбой із Копенгагена» від студії Netflix.

Політичні погляди[ред. | ред. код]

У 2001 році в інтерв'ю газеті Glas Javnosti Лабович висловив свою підтримку колишньому президенту Сербської Республіки, якого звинувачували у військових злочинах, Радовану Караджичу. Лабович влаштував кампанію на його захист і заявляв в інтерв'ю: «Він [Караджич] нікого не боїться, тому що у нього є справжні патріоти, які захищають його і будуть боротися до смерті»[2].

Після проголошення незалежності Косова в лютому 2008 року Славко Лабович організував демонстрацію проти відокремлення Косова перед американським посольством в Копенгагені, посилаючись на Резолюцію ООН. Після того, як Караджич був заарештований, Славко розповів данській газеті Ekstra Bladet, що він особисто кілька разів розмовляв з ним по телефону і вважає його героєм. Він також заявляв, що звинувачення висувають США і НАТО, а сам Караджич не є винним: «Для нас, сербів, Караджич — герой. І, на моє глибоке переконання, він не скоїв жодного військового злочину. Це лише те, що стверджують Сполучені Штати і НАТО. Зараз, на жаль, я боюся, що його вже засудили до того, як він з'явився перед трибуналом в Гаазі».

Він також додав, що «Караджич є символом для свого народу. Його метою і мрією було, щоб серби могли жити мирно і спокійно. Він був проти того, щоб серби жили на мусульманській території. Тому його арешт — це трагедія. Екстрадиція Караджича точно не є бажанням народу. Це державна зрада. Це одна з найважчих і найгірших новин за все моє життя»[3][4].

У 2022 році Славко Лабович на своїй сторінці у Facebook критично відгукнувся про висвітлення данською пресою війни в Україні та висловив підтримку Росії і президенту Володимиру Путіну[5]. У квітні того ж року був помічений в одязі на підтримку збройної агресії Росії проти України[6]. У жовтні 2023 року привітав Путіна з Днем народження, водночас звинувативши у війні «захід» і назвавши Україну країною з нацистським режимом[7].

Особисте життя[ред. | ред. код]

У Лабовича троє дітей. Він так само живе в Сковлунді, де виріс, поруч зі своєю родиною, з якою залишається дуже близьким. У вільний час є головою парафіяльної ради Сербської Православної Церкви в Данії та головою Сербської асоціації Данії.

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Тип Українська назва Оригінальна назва Роль
1996 ф Дилер Pusher Радован
1999 ф У Китаї їдять собак I Kina Spiser de Hunde Ратко
2001 ф Абсолютна сотня Апсолутних сто Бандит
2004 ф Два вагони і чотири мафії Den gode strømer Іван
2005 ф Дилер 3 Pusher III Радован
2022 с Ковбой із Копенгагена Copenhagen Cowboy Душан

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bjerge, Rikke (20 листопада 2013). I Montenegro med Pusher-bødlen (дан.). BT. Процитовано 31 жовтня 2023.
  2. Prijović, Zvonko (1 вересня 2001). Svaki je Srbin Radovanov jatak (серб.). Glas Javnosti. Процитовано 31 жовтня 2023.
  3. Malacinski, Leny (23 липня 2008). Dansk serber: Karadzic er uskyldig (дан.). Avisen. Процитовано 31 жовтня 2023.
  4. Madsen, Anne-Marie (23 липня 2008). Serbisk dansker: Karadzic er en helt – Ekstra Bladet (дан.). Ekstrabladet. Процитовано 31 жовтня 2023.
  5. Slavko Labovic mener ikke, at danskerne får sandheden at vide om krigen i Ukraine. Facebook (дан.). En Uafhængig Morgen. 4 березня 2022. Архів оригіналу за 27 травня 2022.
  6. Tomovic, Dragan (10 березня 2022). Драган Томович разом з Славко Лабович. Facebook. Dragan Tomovic. Архів оригіналу за 31 жовтня 2023.
  7. Labovic, Slavko (7 жовтня 2023). Idag fylder den russiske præsident, Vladimir Putin 71 år. Facebook (дан.). Slavko Labovic. Архів оригіналу за 31 жовтня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]