Смарагдовий варан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Смарагдовий варан

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Scleroglossa
Інфраряд: Anguimorpha
Надродина: Varanoidea
Родина: Варани (Varanidae)
Рід: Varanus
Підрід: Euprepiosaurus
Вид: Варан смарагдовий
Varanus prasinus
(Schlegel, 1839)
Посилання
Вікісховище: Varanus prasinus
EOL: 1055076
ITIS: 716533
МСОП: 42485751
NCBI: 62050
Fossilworks: 374204

Смарагдовий або зелений варан (Varanus prasinus) — представник родини варанових.

Опис[ред. | ред. код]

Цей варан сягає у довжину 75—100 см, у нього стрункий тулуб, який допомагає переміщуватися між вузьких місцин. Має також чіпкий хвіст, довгі лапи та кігті, які смарагдовий варан використовує для хапання за гілки. Цей варан захищає свій хвіст на відміну від інших видів варанів. Підошви лап смарагдового варана розширені до низу, що допомагає йому при лазінні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мешкає здебільшого на деревах. Полюбляє тропічні вічнозелені ліси, болота та пальмові плантації какао. Добре маскується поміж гіллям та листям. Гарно бігає через рослинну місцевість, при небезпеці може вкусити. Це соціальні варани, які живуть у невеликих групах, що складаються з домінуючого самця, кількох самок та декількох інших самців та молодих варанів.

Харчується смарагдовий варан комахами, зокрема, паличниками, тарганами, жуками, багатоніжками а також павуками, крабами, птахами та дрібними ссавцями. У неволі також їсть фрукти, особливо банани.

Статева зрілість досягається приблизно у 2 роки. Кладка складатися з 5 яєць, кожне вагою 10,5—11,5 г і розміром приблизно 2 на 4,5 сантиметра. Протягом року самиця відкладає до 3 кладок. Яйця часто відкладаються в кубла деревних термітів. Молоді варани з'являються через 160—190 днів, зазвичай у червні—листопад.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає на о.Нова Гвінея та невеличких островах, розташованих у Торресовій протоці.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Greene, H. W. (2004): Varanus prasinus. In: E. R. Pianka & D. R. King (Hrsg.): Varanoid Lizards of the World, S. 225—229. Indiana University Press, Bloomington & Indianapolis. ISBN 0-253-34366-6

Галерея[ред. | ред. код]