Смірнов Валерій Веніамінович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Смірнов Валерій Веніамінович
Народився7 квітня 1937(1937-04-07)
Таганрог
Помер27 грудня 2002(2002-12-27) (65 років)
КраїнаСРСР СРСРУкраїна Україна
Національністьросіянин
Діяльністьвірусолог
Alma materДніпропетровський медичний інститут
Галузьвірусологія
мікробіологія
ЗакладКНУ імені Тараса Шевченка
Посадаголовний редактор
Вчене званняпрофесор
Науковий ступіньдоктор медичних наук
Нагороди
Державна премія України в галузі науки і техніки — 1987 Державна премія України в галузі науки і техніки — 1995

Смірнов Валерій Веніамінович (нар.7 березня 1937 Таганрог — пом.27 грудня 2002) — український учений-мікробіолог та вірусолог, доктор медичних наук, заслужений діяч науки України, двічі лауреат Державної премії в галузі науки й техніки, академік Національної академії наук України (з 28.03.1985), директор Інституту мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України, президент Товариства мікробіологів України, голова експертної комісії з протимікробних, противірусних та протипаразитарних лікарських засобів Державного фармакологічного Центру МОЗ України, голова Республіканської ради з проблеми «Біотехнологія». Головний редактор «Мікробіологічного журналу».

Життєпис

[ред. | ред. код]

Валерій Смірнов народився 7 березня 1937 року в м. Таганрог Ростовської області РСФСР. У 1961 році Валерій Смірнов закінчив Дніпропетровський медичний інститут. З 1962 по 1974 роки працював заступником директора заводу бактерійних препаратів НДІ епідеміології та мікробіології МОЗ України (м. Дніпропетровськ). З 1974 по 1977 роки — на посаді директора НДІ мікробіології та епідеміології МОЗ України (м. Львів).

У 1977 року — директор Інституту мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України.[1] Одночасно з 1992 по 2001 рік завідував кафедрою мікробіології і загальної імунології біологічного факультету Національного університету ім. Т. Г. Шевченка.

Наукова діяльність

[ред. | ред. код]
Інститут мікробіології і вірусології імені Д. К. Заболотного НАН України

Основна частина наукової діяльності Валерій Смірнова була пов'язана з фундаментальними дослідженнями пробіотиків та антимікробних речовин бактерій і вищих рослин, вивченням закономірностей їх утворення, різних сторін біологічної активності, механізму дії. Він розробив наукові основи конструювання, біотехнології та використання біопрепаратів з живих культур аеробних спороутворюючих бактерій, розшифрував механізми дії пробіотиків, в тому числі пов'язані з транслокацією мікроорганізмів із шлунково-кишкового тракту до крові та органів теплокровних. Під його керівництвом були ізольовані, досліджені і захищені патентами нові антибіотичні речовини, утворювані бактеріями та вищими рослинами, створено і випущено близько 10 антимікробних препаратів для медицини, ветеринарії і рослинництва, які широко використовуються, в тому числі і за кордоном. Велику увагу Валерій Смірнов приділяв створенню і розвитку Української Колекції Мікроорганізмів.

Академік Валерій Смірнов — автор понад 400 наукових праць, семи монографій та підручника для вищих навчальних закладів

Премії та нагороди

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Інститут мікробіології і вірусології імені Д. К. Заболотного НАН України. Архів оригіналу за 3 вересня 2014. Процитовано 1 вересня 2014.
  2. а б Премії та нагороди. Архів оригіналу за 3 вересня 2014. Процитовано 1 вересня 2014.
  3. Лауреати премії ім. О. В. Палладіна НАН України. Архів оригіналу за 18 червня 2013. Процитовано 1 вересня 2014.
  4. Премія імені І. І. Мечникова. Лауреати 2002 року. Національна академія наук України. Процитовано 21.08.2020.

Посилання

[ред. | ред. код]