Созанський Олег Олегович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Созанський Олег Олегович
Народився 28 жовтня 1973(1973-10-28) (50 років)
Великі Мости, Червоноградський район, Львівська область, Українська РСР, СРСР
Діяльність музикант
Alma mater Львівська національна музична академія імені Миколи Лисенка
Нагороди
Заслужений артист України

Оле́г Олегович Соза́нський (нар. 28 жовтня 1973, місто Великі Мости, Львівської області) — український бандурист, заслужений артист України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 28 жовтня 1973 року, у місті Великі Мости, Львівської області.

Навчався у Червоноградській СШ № 6 та Гірницькій музичній школі, яку закінчив у 1988 року по двох класах — бандура та фортепіано.

У 1992 році, здобув музичну освіту як бандурист та хормейстер у Львівському державному музичному училищі імені С. П. Людкевича (бандура — клас М. Наконечної, диригування — клас Н. Кос).

У 1997 році, закінчив навчання у Львівському вищому державному музичному інституті імені Миколи Лисенка (тепер — Львівська національна музична академія імені Миколи Лисенка, клас бандури професора Василя Герасименка). Володіє двома різними способами гри на бандурах «київського» та «харківського» типів.

Лауреат I-ї премії міжнародного та всеукраїнського конкурсів:

Постійно представляє Україну на міжнародних фестивалях, конкурсах (Польща, Німеччина, Франція, Словаччина, США, Канада) як виконавець та педагог.

В репертуарі бандуриста — українські історичні думи, обробки народних пісень, інструментальні твори класиків та сучасних композиторів.
Творча співпраця пов'язує музиканта зі знаними у світі камерними та симфонічними оркестрами:
«Віртуози Львова», «Академія», камерний оркестр Одеської філармонії, «Київська камерата», симфонічний оркестр Запорізької філармонії, Orkiestra Symfonichna Filharmonii Zielonogórskej (Польща), Orkiestra Symfonichna Filharmonii Łódzkiej (Польща).

Як віцепрезидент благодійного фонду «Кобзар» активно займається громадською діяльністю, а саме, у співпраці з «Bandura Faundation» (Canada), Школою гри на бандурі імені Г. Китастого (USA), Centrum Inicjatyv Kulturalnych «Mytusa», фундацією «Cultura Animi» (Poland) організовує і проводить майстер-класи, семінари та конференції для бандуристів діаспори та України. Член журі Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів. Мистецький керівник табору «Кобзарська Січ» (Emlenton, USA).

З 1994 року триває творча співпраця О. Созанського з бандуристом Тарасом Лазуркевичем, з яким вони створили дует «Бандурна розмова». У складі цього дуету Олег Созанський успішно концертував у багатьох містах України, гастролював за кордоном, систематично брав участь у Міжнародних і Всеукраїнських музичних фестивалях, зокрема, у Києві (1996—2010 рр.), Харкові (1998 р.), Львові (1994-2012 рр.), Польщі (1994—2012 рр.), Канаді (1992, 1999, 2006 рр.), США (2006—2009 рр.). У 2002 р. дует нагороджено дипломом «Найкращий музикант року» (м. Львів), у 2010 – володар премії ім. С. Людкевича «Львівська Слава». У 2008 році Указом Президента В. Ющенка музиканти нагороджені званнями заслужених артистів України.

З 2000 р. Олег Созанський – викладач відділу народних інструментів Львівського державного музичного ліцею імені С. Крушельницької. З 2009 – поєднує викладацьку діяльність із посадою заступника директора з методичної роботи та міжнародних перспектив.

З 2017 року також є директором Конкурсу молодих вокалістів імені Василя Сліпака.

Дискографія[ред. | ред. код]

В активі музиканта записи CD:

DVD «Струноспів».

Аудіотреки до фільму Єжи Гофмана «Вогнем і мечем».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Мішалов В. Ю. Харківська бандура — Культурологічно-мистецькі аспекти ґенези і розвитку виконавства на українському народному інструменті // Серія «Слобожанський світ». — Харків — Торонто, 2013. — 368 с.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]