Сойка мексиканська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сойка мексиканська

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Воронові (Corvidae)
Рід: Чагарникова сойка (Aphelocoma)
Вид: Сойка мексиканська
Aphelocoma ultramarina
(Bonaparte, 1825)

Посилання
Вікісховище: Aphelocoma ultramarina
Віківиди: Aphelocoma ultramarina
ITIS: 179707
МСОП: 22724961
NCBI: 55973

Со́йка мексика́нська[2] (Aphelocoma ultramarina) — вид горобцеподібних птахів родини воронових (Corvidae). Ендемік Мексики.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений уздовж трансвулканічного поясу Центральної Мексики та в горах Східна Сьєрра-Мадре та Західна Сьєрра-Мадре. Мешкає в гірських лісах помірного поясу.

Опис[ред. | ред. код]

Це середній або великий птах, завдовжки 28—32 см, вагою близько 120 г. Його голова, крила та хвіст блакитні, а спина, груди і низ сірі. Статі схожі за морфологією, а молоді особини відрізняються тим, що їх блакитне забарвлення світліше. Дзьоб і ноги чорнуваті, а очі темно-коричневі.

Поведінка[ред. | ред. код]

Це птахи з денним способом життя, які живуть парами або сімейними групами, проводячи більшу частину дня в пошуках поживи на землі або між гілками дерев і кущів. Це всеїдні птахи, які спеціалізуються на харчуванні горіхами та жолудями (які часто запихають в схованки, викопані в землі, щоб потім знайти під час неврожайних періодів), але дуже опортуністичні та готові з'їсти трохи всього, що їм вдасться знайти — від зерна до комах, нектару, дрібних хребетних, яєць і ягід.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2020). Aphelocoma ultramarina: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 13 серпня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Chesser, R. Terry, Richard C. Banks, F. Keith Barker, Carla Cicero, Jon L. Dunn, Andrew W. Kratter, Irby J. Lovette, Pamela C. Rasmussen, J. V. Remsen, James D. Rising, Douglas F. Stotz, Kevin Winker. 2011. Fifty-second supplement to the American Ornithologists' Union Check-List of North American Birds. Auk 128(3):600-613.