Спас (суп)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спас
Тип Супи
Необхідні компоненти пшениця, Мацун, жовток і яйце
Схожі страви катикли, чалоп

Спас або танапур (від вірм. тан — розведений мацун, апур — суп) — страва вірменської кухні, суп на кисломолочній основі.[1]

Першим компонентом супу є зернова частина. Традиційно це пшенична каша, приготовлена із особливого сорту цільнозернової крупи, під назвою дзавар. Ця крупа відома у Вірменії з давнини, являє собою зерна гірської дрібнозернистої пшениці, попередньо відвареної, злегка підсушеної, позбавленої плівок і потім остаточно висушені[2]. Дзавар у деяких рецептах замінюється рисом.

Другим компонентом супу є мацун, розведений до бажаної консистенції. Іноді до мацуну додається частина сметани. Третій компонент супу — курячі яйця.

Сирі яйця змішують з невеликою кількістю борошна, потім у суміш додається мацун і вода, після чого заздалегідь приготована пшенична каша з дзавара. Суміш доводиться до кипіння при постійному помішуванні, після закипання деякий час може варитися на слабкому вогні. У готовий суп може бути додана смажена цибулю, зелень (традиційно додаються кінза і м'ята) і прянощі.

Суп у літній час вживається холодним, у зимовий — гарячим. Подається як на початку трапези, так і стравою, що завершує трапезу.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В. Архів оригіналу за 27 червня 2017. Процитовано 13 серпня 2017.
  2. Зерновая культура Армении. Архів оригіналу за 14 серпня 2017. Процитовано 13 серпня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]