Батальний жанр: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Tryhlav (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Tryhlav (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Рядок 31: Рядок 31:
{{Портал|Мистецтво}}
{{Портал|Мистецтво}}


* [[Живопис]]
* [[Скульптура]]
* [[Графіка]]
* [[Медальєрне мистецтво]]
* [[Медальєрне мистецтво]]


{{Жанри малярства}}
{{Жанри малярства}}


[[Категорія:Війна в культурі]]
[[Категорія:Малярство]]
[[Категорія:Малярство]]
[[Категорія:Жанри живопису]]
[[Категорія:Жанри живопису]]

Версія за 22:23, 20 березня 2017

«Дике Полювання» (1872) Петер Арбо.

Бата́льний жанр — жанр образотворчого мистецтва, що відображає військові події і життя армії.

Зображення битв зустрічаються вже в пам'ятках мистецтва Стародавнього Єгипту, Ассирії, Греції і Риму. Особливої виразності набуває Б. ж. в епоху Відродження. Прогресивний напрям в історії Б. ж. зв'язаний з правдивим відображенням військових подій, викриттям мілітаризму, прославленням героїзму народу у визвольних війнах (Ж. Калло, Ф. Гойя, Е. Делакруа, А. Невіль, Я. Матейко та ін.).

В мистецтві Російської імперії

«Тризна війська Святослава після битви під Доростолом.» Г.Семирадський

В російському мистецтві Б. ж. сформувався в епоху Петра І (І. Нікітін, О. Зубов). Видатним твором Б. ж. є мозаїчна картина М. Ломоносова «Полтавська баталія» (1761). В 19 ст. розвивається т. з. академічний Б. ж., в якому конкретні історичні події зображаються в ефектному парадно-видовищному плані (О. Зауервейд, О. Коцебу, Б. Віллевальде). В кін. 19 ст. академічний Б. ж. зазнає впливу реалізму (панорами Ф. Рубо «Оборона Севастополя», 1902—04, і «Бородіно», 1911). Вершиною російського Б. ж. є творчість В. Верещагіна і В. Сурикова. В творах Верещагіна виражений гарячий протест проти загарбницьких воєн («Апофеоз війни» та ін.). Картини Сурикова показують героїчні образи рос. солдатів («Підкорення Сибіру врмаком», «Перехід Суворова через Альпи»).

В мистецтві України

В українському мистецтві сцени визвольної боротьби увічнені в гравюрах Н. Зубрицького і Л. Тарасевича. Військова тематика знайшла відображення у творах Т. Шевченка («Кара шпіцрутенами» та інших). Темам війни та героїчного минулого українського народу присвячені картини С. Васильківського, Г. Крушевського («Тривога») тощо. Наприкінці XX ст.- поч.XXI ст. єдними з яскравих представників були А. Орльонов, А. Серебряков, С. Чайка та інші. Від 2010-х жанр в країні значно занепав, натомість українські реалії відтворювали переважно митці інших країн[1].

За років СРСР

Б. ж. виник на основі методу соц. реалізму. Він продовжує і розвиває давні традиції баталістів минулого (твори М. Трекова, М. Авілова, Ю. Непринцева, Є. Вучетича та ін.). Героїка революційної боротьби і захисту Батьківщини відображена в багатьох творах укр. рад. художників, особливо в творчості М. Самокиша («Захист червоного прапора», «Напад на білих», «Бій Кривоноса з Вишневецьким», «Перехід через Сиваш» та ін.). Твори укр. баталістів (Л. Мучника, П. Сулименка, В. Пузиркова, М. Хмелька) на тему Великої Вітчизн. війни є значним вкладом у розвиток рад. батального жанру.

Примітки

Література

Див. також