Автомагістраль D1 (Чехія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автомагістраль D1
Загальні дані
Країна Чехія
Мережа Автомагістралі в Чехії
Номер D1
Край Прага, Центральночеський край, Край Височина, Південноморавський край, Оломоуцький край, Злінський край, Мораво-Сілезький край
Довжина 352,5 км (підготовка будівництва 24 км)
початок Прага, Ходовська радіальна дорога
кінець Богумін, кордон з Польщею
Міста Їглава, Брно, Острава
OpenStreetMap r1749436  ·R

CMNS: Автомагістраль D1 у Вікісховищі

Автомагістраль D1 (чеськ. Dálnice D1), Брненська автомагістраль (чеськ. Brněnská dálnice) — чеська магістральна автомобільна дорога, що сполучає Прагу зі східними регіонами Чехії. Запланована довжина 376,5 км, з яких 352,5 км побудовано, а 24 км знаходяться в стадії підготовки будівництва. Завершення будівництва планується до 2020 року.

Історія

Історія цієї дороги починається ще в 30-і роки XX століття. Перший проект з'явився в 1935 році і називався «Народна дорога Плзень — Кошице». Альтернативний проект пропонував дві (північну і південну) дороги за маршрутом Хеб — Кошице з продовження до Хуста. Жоден з цих проектів не отримав офіційної підтримки і, тому, не був реалізований. Більший успіх супроводжував проект Батя Ян Антонін [ЯнаАнтонінаБаті], який на власні кошти створив проект дороги Хеб — Великий Бичків[1]. Після втрати Чехословаччиною частини території в результаті Мюнхенської угоди, проект був перероблений і вже в січні 1939 року розпочалося будівництво ділянки в Злінському краї, а в травні — ділянки Прага — Гумполец [Гумполец]. Під час німецької окупації проект зазнав незначних змін і будівництво тривало до 1942 року, коли було заморожено. Будівництво було відновлено після закінчення війни в 1945 році, однак після лютневого перевороту 1948 було припинено.

Рішення про відновлення будівництва було прийнято в 1963 році[2] і в 1967 роботи продовжилися. Перша ділянка Прага — Мірошовіце [Мірошовіце] була відкрита в 1971 році, а в 1980 році був готовий цілий відрізок Прага — Брно. Дорога від Праги на захід отримала назву D5. До 1992 року була побудована наступна ділянка Брно — Вишків, після чого будівництво сповільнилося.[3]

Спочатку планувалося продовження дороги до міста Кошице і вже був готовий відрізок Прешов — Кошице і ще ряд ділянок на території Словаччини, однак розпад Чехословаччини вніс зміни у цей проект. В 1996 році було вирішено, що траса дороги буде вести на північний схід до міста Липник-над-Бечвоу, звідки в бік польського кордону будувалася дорога D47[4]. В 2007 році, вже майже повністю реалізований, на той момент, проект D47 став частиною D1. Ця частина дороги була завершена в 2012 році. Останньою побудованою ділянкою із цього проекту став відкритий в кінці 2012 року прикордонний відрізок Богумін — Гожічкі, який пов'язав дорогу з польською автомагістраллю A1.

Станом на лютий 2015 року, будівництво дороги майже завершено. Непобудованою залишається ділянка Шаблон:Не переведено — Пршеров — Липник-над-Бечвоу, довжиною 24 км. Будівництво на другій частині цієї ділянки планують розпочати в липні 2015 року[5].

В 2013 році почалася капітальна реконструкція дороги між з'їздами 21 Мірошовіце і 182 Ківалка.[6] Дорога розбита на 25 ділянок. При реконструкції кожна проїжджа частина буде збільшена на 50 см. Розділова смуга теж буде збільшена на 50 см. Загальна ширина дороги зросте з 26,5 м до 28 м. Час реконструкції однієї ділянки приблизно 14 місяців (в зимовий період з грудня по лютий роботи не проводяться).[7]. Очікуваний час завершення всієї реконструкції 2020 рік.

Примітки