Пирин (національний парк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національний парк «Пірін»
Pirin National Park [1]
Світова спадщина
Національний парк «Пірін»
(вигляд на гору Віхрен)
41°44′33″ пн. ш. 23°25′49″ сх. д. / 41.742722° пн. ш. 23.430472° сх. д. / 41.742722; 23.430472
Країна Болгарія Болгарія
Тип Природний
Критерії VII, VIII, IX
Об'єкт № 225
Регіон Європа та Північна Америка
Зареєстровано: 1983 (7 сесія)
Пирин (національний парк) (Європа)
Пирин (національний парк)

Мапа
CMNS: Пирин у Вікісховищі

Національний парк Пірін (болг. Национален Парк Пирин) — природний національний парк, який занесений в Світову спадщину ЮНЕСКО, розташований на південному заході Болгарії(Благоєвградська область). Значна площа парку (а саме 403 км2) розкинулася на території гірської системи «Пірін».На території парку знаходяться два природних заповідника: Байові дубки-Дженджиріца(болг. Баюви дупки - Джинджирица) та Юлен(болг. Юлен). Парк знаходиться на висотах між 1008 до 2914 м. Національний парк Пірін є одним із трьох Національних парків у Болгарії(Ріла та Центральний Балкан).

Історія заснування

Парк був утворений 8 листопада 1962 під назвою Національний парк Віхрен з метою збереження лісів. Парк займав територію в 62 км², що складає шосту частину сучасної площі парку(403,32 км²). У 1974 році він був перейменований в Національний парк Пірін указом міністерства, і його територія була істотно розширена.

У 1979 році була організована служба управління парком з центром в Банско. А в 1998 році, після прийняття нового закону, його територія збільшилася до сучасної — 403,32 км².

Внесення в список ЮНЕСКО

Під час 7-сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що проходила із 5 по 9 грудня 1983 року у Флоренції(Італія), національний парк «Пірін» було внесено в список Світової спадщини ЮНЕСКО.(Див Список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Болгарії).

Географія

Національний парк Пірін знаходиться на південному заході Болгарії, між долинами річок Струма і Места. Територія парку межує із населеними пунктами: Гоце Делчев, Банско, Разлог, Сімітлі, Кресна, Струмяни і Санданський. Розташований на трьох поясах рослинності: Гірський пояс, субальпійський пояс, альпійський пояс.

Гори Пірін із долини Разлог

Флора

Едельвейс

Пірінський парк , ніж 2100 видами рослин, також близько 300 видів мохів. У нижньому поясі гір поширені ялицеві та букові ліси, середній пояс займають соснові рідколісся, субальпійські та альпійські луки. У цій зоні знаходиться найстаріше дерево в Болгарії - Байкушева мура (сосна), чий вік перевищує 1200 років. Трав'яний покрив не менш дивний, в парку можна зустріти майже зниклий едельвейс і Пірінський мак.Едельвейс вважається символом Пірину. Присутність тих видів рослин у парку обумовлено знаходженням парку в зоні з середземноморським кліматом.

Фауна

Фауна парку складає приблизно 2300 видів. Серед великих тварин проживають: бурий ведмідь, вовк, олень, косуля, кабан, лисиця і борсук. Орнітофауна також може похвалитися великою різноманітністю видів, як то: беркут, альпійський стриж, альпійська біла куріпка, орли і соколи. Також відомо і про інших мешканців парку - це 6 видів риб, 8 видів земноводних та 11 видів плазунів.

Див. також

Галерея

Посилання

Література та джерела

  1. * Назва в офіційному англомовному списку