Стара Одра у Вроцлаві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стара Одра
Звєжинецький міст через Стару Одру
Звєжинецький міст через Стару Одру

Звєжинецький міст через Стару Одру

Країна Польща
Початок Нижній Одер у Вроцлаві
CMNS: Стара Одра у Вроцлаві у Вікісховищі

Стара Одра — один із рукавів річки Одра у Вроцлаві, сформований в результаті гідротехнічних інвестицій, здійснених у Вроцлавському водному вузлі. Стара річка Одра є елементом Вроцлавської міської стежки (Ślak shiping downtown, Droga Wielka Żeglugi). Початок цього рукава знаходиться на 250,1 км русла річки.

Історія[ред. | ред. код]

Фрагмент карти Вроцлава та його околиць 1794 р.;</br> Стара Одра ( Die alte Oder ) на північ від міста. Der Neuer Canal також видно в місці, де намічено нове русло річки.

Нинішня форма цього каналу є результатом регуляції XVIII століття та наступних двох великих гідротехнічних інвестицій, здійснених у Вроцлаві наприкінці XIX та на початку XX століття в рамках реконструкції водного шляху на р. річка Одра, що веде до міста та через нього, а також будівництво та модернізація системи захисту міста від повеней.

Велика повінь, яка в 1736 році завдала величезної шкоди місту та його околицям, породила ідею регулювання річки Одер і захисту прилеглих територій від затоплення. З цією метою у 1746 році у Вроцлаві було створено Інспекцію водного та прирічкового будівництва, обов’язки якої потім перебрала Управа регулювання річки Одра, заснована у 1783 році. Вони відповідали за перетворення річки Одер на велику транспортну артерію та захист прибережних міст і сільськогосподарських угідь від наслідків повеней. Планувалися роботи з регулювання русла річки, які мали полягати у випрямленні її русла та укріпленні берегів. Запроектовані інженерні роботи були пов'язані з гідрологічними змінами і, водночас, зміною власності як у самому місті, так і в його околицях.

Регуляція була проведена в 1792–1794 роках. В результаті цих робіт поселення Клечкау ( Клечков і Розенталь ( Рожанка ) разом з Полінке ( Поланка ), які раніше були розташовані на правому березі Старого Одеру, були відокремлені: Ружанка і Поланка досі

Стара Одра на північ від Щитницького мосту.

знаходяться на р. правий берег, а Клечков був на лівому [1].

Інвестиції, здійснені в 1892–1897 роках, - це будівництво нового судноплавного шляху, головним чином з точки зору можливості транспортування сипучих матеріалів водою, зокрема вугілля з Верхньої Сілезії . Для цього був побудований новий водний шлях частково через раніше існуюче русло, яке використовувалося для відведення паводкових і паводкових вод, а частково через новий Міський канал . У той час у руслі Старої Одри було побудовано дві греблі : Щитникова в початковій течії каналу, тобто 0,10 км його течії, що перегороджує воду для потреб Щитницького шлюзу, розташована в новій канаві. зроблений для навігаційних цілей, і Weir Psie Pole, на 2,90 км течії цього рукава річки Одра, перегороджуючи воду для потреб міського шлюзу, розташованого на міському каналі. Другим великим капіталовкладенням у цьому районі було будівництво нових каналів у 1913–1917 роках  : Заплавного, Судноплавного та Рожанського каналів . В результаті цієї реконструкції в руслі річки Стара Одра для потреб шлюзу Ружанка, розташованого на новозбудованому каналі Рожанка, була створена водосховище Ружанка.

Шлях[ред. | ред. код]

Шлях Старої Одри:

  • початок – Верхня Одра Вроцлавська
  • на лівому березі - сполучення з Пшекопом ЩитницькимЩитницьким шлюзом )
  • на лівому березі – роз’їзд Міського каналуМіським шлюзом )
  • на правому березі – сполучення з Поводковим каналом
  • на правому березі – сполучення з Судноплавним каналом
  • на правому березі - вихід з каналу Рожанка (зі шлюзом Ружанка )
  • на лівому березі – сполучення з Міським каналом
  • на правому березі – сполучення з каналом Рожанка
  • на лівобережжі – з’єднання з Нижнім Одером
  • кінець – Нижня Одра Вроцлавська.

Старий Одер перетинають мости :

Від Міського каналу Старий Одер відділений великою дамбою . Його вінцем проходить вулиця Пастерська. Між Тшебницьким і Особовицьким мостами на широкій терасі зі сторони Старого Одеру знаходиться басейн Ружанка . Немає публічного доступу до дамби, що відокремлює Стару Одру від каналу Ружанка.

Див. також[ред. | ред. код]

Тшебницькі мости, Стара Одра та Яз Ружанка праворуч, Ружанський канал ліворуч

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Antkowiak, 1970, Klęczkowska.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Antkowiak, Zygmunt (1970). Ulice i place Wrocławia (пол.). Wrocław: Ossolineum.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Стара Одра у Вроцлаві