Стебловський Володимир Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стебловський Володимир Васильович
Народився 31 жовтня 1906(1906-10-31)
Помер 1990(1990)
Київ
Діяльність режисер, театральний діяч
Відомий завдяки директор провідних театрів Києва
Alma mater Харківський музично-драматичний інститут
У шлюбі з Юровська Ольга Йосипівна, актриса оперети
Діти донька Стебловська Тетяна Володимирівна

Стебловський Володимир Васильович (нар. 31 жовтня 1906(19061031) — † 1990, Київ)[1] — український театральний діяч, режисер за освітою, адміністратор театрів.

В різні часи був директором Київського театру музичної комедії (1939–1941), Театру ім. Лесі Українки та Театру ім. Івана Франка.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1934 році Володимир Стебловський, випускник режисерського факультету Харківського музично-драматичного інституту, вирішує зайнятися адміністративною роботою, і в 28 років стає заступником директора Театру ім. Івана Франка. В ті роки він підтримував дружні стосунки з багатьма діячами українського театру, дружив з видатним театральним режисером і актором Гнатом Юрою. З наказу наркома освіти УРСР від 15 листопада 1934: «Наркомос відзначає, що театр імені І. Франка, який перетворено на столичний, зумів організовано провести підготовку до відкриття столичного сезону». Цим наказом премійовано, зокрема, директора та художнього керівника театру Г. Юру і заступника директора В. Стебловського.[2]

З 1939 до 1941 року був директором Київського театру музичної комедії, який згодом став театром оперети. Після одруження на примадонні тодішньої Київської оперети Ользі Юровській сім'я Володимира продовжила творчу династію. У 1944 році у них народилась донька Тетяна, яка згодом стала відомою українською актрисою, народною артисткою України.

За інформацією Михайла Захаревича Володимир Васильович працював заступником директора та директором-розпорядником у Театрі ім. І. Франка у три різні, але дуже відповідальні періоди. Друга зустріч з колективом — період війни. Третя — початок 1960-х років. З наказу по управлінню в справах мистецтв при РНК УРСР від 4 листопада 1944: «Після визволення Радянської України від фашистської окупації мистецькі заклади організовано повернулись на батьківщину, де відновили свою діяльність. За добру роботу в справі збереження та реевакуації мистецьких закладів УРСР оголошую подяку і преміюю…». Прізвище В. Стебловського тут — одне з перших.[2]

Багато років Володимир Васильович очолював Київський театр російської драми ім. Лесі Українки.

В період його керівництва театром зі сторони Спілки письменників мав місце знаменитий «погром» спектаклю Леоніда Вікторовича Варпаховського «Біла гвардія», а директор як тільки міг намагався відстояти ту легендарну постановку. При ньому в 1950-ті роки в Російську драму прийшло знамените зоряне покоління: Ірина Молостова, Ада Роговцева, Сергій Філімонов та ін.

Спогади Тетяни Стебловської[ред. | ред. код]

«Улюбленим виразом Володимира Васильовича була фраза „Якщо хочеш зробити людині зло, довго подумай і не зроби. Якщо хочеш зробити добро, зроби, не думаючи“, — згадує його донька Тетяна Стебловська, — Він казав, що висловлювання Станіславського „театр починається з вішалки“ — для глядачів, а для акторів — „театр починається з керівника“. При цьому батько стверджував, що чільна роль у театрі належить художньому керівникові. А він, як директор, зобов'язаний забезпечити художньому керівнику відповідну творчу обстановку. Батько ніколи себе не випинав і не ставив у привілейоване становище. Головна якість тата — його величезна любов до артистів. Він намагався все зробити, щоб зменшити їх побутові проблеми, допомогти, підтримати у важку хвилину. Він дуже дорожив дружбою, відносинами з багатьма чудовими особистостями».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Борис Курицын. Невыдуманные истории из жизни Леонида Варпаховского. — журнал «Театр», 2003. — с. 60
  2. а б Михайло Захаревич. Право на пам'ять // Proscaenium — с. 65 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 18 травня 2015. Процитовано 13 травня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]