Страшний Григорій Лазарович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Лазарович Страшний
Народився 17 березня 1905(1905-03-17)
Полтава
Помер 1942(1942)
Дробицький Яр біля Харкова
Країна СРСР СРСР
Alma mater Харківський університет
Галузь астрономія
Заклад Харківська обсерваторія
Науковий ступінь кандидат наук
Науковий керівник Борис Герасимович

Григорій Лазарович Страшний (1905—1942) — астроном Харківської обсерваторії, активний дослідник змінних зір. Жертва Голокосту, розстріляний нацистами в Дробицькому Яру.

Біографія[ред. | ред. код]

Освіта[ред. | ред. код]

Григорій Страшний народився в Полтаві 17 березня 1905 року. Його батько Л. І. Страшний працював лікарем в Хорольському повіті Полтавської губернії. Навчаючись у Миргородській чоловічій гімназії, Григорій брав активну участь в роботі астрономічного гуртка, в якому за допомогою маленького телескопа велись спостереження планет, Місяця і Сонця. Через фінансові труднощі не зміг закінчити гімназію й мусив працювати підручним робітником на миргородському шкірзаводі, а потім діловодом у «Повітздраввідділі»[1].

1922 року поступив на фізико-математичне відділення Харківського інституту народної освіти (нині Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна). В студентські роки він щорічно відвідував практичні заняття в Харківській обсерваторії, був постійним слухачем засідань кафедри астрономії і сам представив там доповідь про любительську астрономію в Миргороді. 1925 року Держвидав України у серії світознавства видав науково-популярну брошуру Страшного «Крізь скло на небо». Ще залишаючись студентом, він вже викладав фізику та хімію в Українській військово-підготовчій школі та працював консультантом з фізики на робітничому факультеті Харківського інституту народної освіти. У 1926 році за рекомендаціями М. П. Барабашова та астронома-любителя Л. Л. Андренка вступив до Французького астрономічного товариства. Пізніше став членом і Німецького астрономічного товариства.

Робота в Харківській обсерваторії[ред. | ред. код]

У 1926 році закінчив Харківський інститут народної освіти і поступив в аспірантуру на кафедрі астрономії. Його науковим керівником став Борис Герасимович, з яким він був знайомий ще з років навчання в Миргородській чоловічій гімназії, бо харківські астрономи підтримували звʼязки з миргородським астрономічним гуртком. У лютому 1929 року Страшний був призначений виконувачем обов’язків астронома в Харківській обсерваторії. У лютому 1931 року він закінчив аспірантуру та подав дисертацію на «Визначення абсолютних величин зоряних груп методом вікових паралаксів». Після цього перейшов на посаду наукового робітника, але в квітні 1932 року керівництво перевело його на технічну посаду асистента (обчислювача), хоч він і продовжив виконувати роботу наукового співробітника.

І під час аспірантури, і після неї, Страшний багато викладав фізику й математику: в Харківському робітничому університеті, в Харківському інституті народної освіти, потім в утворених на його основі Харківському механіко-машинобудівному та Харківському фізико-хіміко-математичному інститутах (в двох останніх мав кваліфікацію доцента).

Конфлікт з керівництвом обсерваторії[ред. | ред. код]

З часом у Страшного стали виникати конфлікти з адміністрацією Харківської обсерваторії, які особливо загострилися, коли у 1933 року його науковий консультант Борис Герасимович поїхав з Харкова, щоб очолити Пулковську обсерваторію. Влітку 1933 через Герасимовича Страшний домігся наукового відрядження до Сімеїзької обсерваторії, всю осінь провів на лікарняних, а на початку 1934 року був у будинку відпочинку з нервовим зривом. Керівництво обсерваторії звинувачувало його в недбалому відношенні до інструментів та винесло догану, бо він, «...втручаючись не в свої справи, безупинною біготнею створював умови, неможливі для нормальної обчислювальної роботи...».

У березні 1934 року Страшний був звільнений «як такий, що не відповідає своєму призначенню та не має відповідної цінності для обсерваторії». Одночасно зі Страшним з обсерваторії звільнили Парасковію Пархоменко, ще одну колишню аспірантку Герасимовича. Герасимович втрутився в конфлікт, провів переговори з Наркомосом і ректоратом і домігся зміни формулювання: Страшний був звільнений «за власним бажанням».

В подальшому Страшний працював в різних установах. Іноді йому вдавалося повертатись на роботу в Харківську обсерваторію, але лише на тимчасові позиції, переважно на період відсутності інших працівників. У червні 1936 року разом з іншими харківськими астрономами він їздив в станицю Білореченську на Північний Кавказ для спостереження повного сонячного затемнення, але, оскільки він не був зарахований до складу групи, мусив їхати власним коштом і проводити спостереження лише у власний бінокль[2].

Меморіальна дошка на Пам'ятнику загиблим астрономам

Смерть[ред. | ред. код]

В 1941 році Страшний залишився в Харкові і потрапив в німецьку окупацію. Він жив в єврейському гетто, утвореному на краю Харкова в бараках верстатобудівного й тракторного заводів. У січні 1942 року разом із іншими мешканцями гетто був страчений нацистами в Дробицькому Яру біля Харкова.

Наукові результати[ред. | ред. код]

Наукові дослідження Страшного були, в першу чергу, присвячені змінним зорям. В аспірантурі він спільно зі своїм науковим керівником Герасимовичем виконав спектрофотометричні дослідження змінних зір Т Дракона, W Лебедя, U Лисички, U Ящірки, X Ящірки і за їх результатами написав свою першу статтю, присвячену хімічно пекулярним зорям[3]. Також в аспірантурі він досліджував яскраву зорю δ Єдинорога та довгоперіодичну цефеїду Т Єдинорога[1]. Після завершення аспірантури він досліджував змінну SU Дракона[4], зміни яскравості α, δ і RY Волопаса[5], довгоперіодичні змінні типу Se[6]. Спільно з Барабашовим опублікував статтю про зміну яскравості Нової Орла 1927[7][8]. Німецький журнал «Astronomischer Jahresbericht» відзначив Страшного серед активних спостерігачів та обчислювачів зір за підсумками досліджень 1932—1933 років[9].

Також Страшний брав участь в інших спостережних роботах обсерваторії, зокрема, присвяченій обʼєктам Сонячної системи. Він спостерігав комету Швассмана—Вахмана, брав участь у фотографуванні повного затемнення Місяця у квітні 1931, спільно з Мстиславом Савроном досліджував сонячну активність, спільно з Володимиром Михайловим брав участь в організації роботи Служби часу обсерваторії[1].

Памʼять[ред. | ред. код]

  • Отто Струве згадує Страшного в своїй книзі «Астрономія ХХ ст.»: «...молодий астроном Г. Л. Страшний, роботи якого відомі західним ученим, був розстріляний німецькою окупаційною владою...».
  • 2011 року імʼя Страшного було вписано на меморіальну дошку на Пам'ятнику загиблим астрономам.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Балишев М. А. Г. Л. Страшний (1905—1942) // Астрономічні дослідження у Харкові наприкінці ХІХ ст. — першій половині ХХ ст. — Київ : Наукова думка, 2022. — С. 380-385. — ISBN 978-966-00-1863-1.
  2. Страшный Г. Л. Полное солнечное затмение 19 июня 1936 года. Мироведение. 1937. Т. 26, No 3. С. 190—191
  3. Straschny G. (1926). Note on the luminosities of the Si+ and Sr+ stars. Astronomische Nachrichten. Vol. 228 (5472). P. 427—430.
  4. Страшный Г. Л. Фотографическая кривая SU Draconis. Астрономический журнал. 1932. Т. 9, No 3—4. С. 200—210.
  5. Strashny G. (1928). Über die Änderung der photographischen Helligkeit des Sterns RY Bootis und des Sterns α, δ (248.1928 Bootis). Astronomische Nachrichten. Vol. 233 (5577). P. 135—138.
  6. Strashny G. (1931). The absolute magnitudes of the Se-Variables. Astronomische Nachrichten. Vol. 242 (5786). P. 21—24.
  7. Barabaschoff N. P., Straschny G. (1929). Über die Neuen Sterne. III. Astronomische Nachrichten. Vol. 235 (5634). Р. 213—216
  8. Barabascheff N. P., Strashny G. (1929). Zur Schwankung der photographischen Helligkeit der Nova EL Aquilae. Astronomische Nachrichten. Vol. 234 (5602). Р. 213—216
  9. Fixsternis: 8540. Verzeichnis der Beobachter und Berechner (1934). Astronomischer Jahresbericht. Vol. 35. Р. 219

Література[ред. | ред. код]