Східна армійська група

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Східна армійська група
Восточная армейская группа
На службі 24 — 28 вересня 1939
Країна СРСР СРСР
Вид Прапор Червоної армії РСЧА
Тип армійська група
Роль загальновійськове об'єднання
У складі Український фронт
Гарнізон/Штаб Волочиськ
Війни/битви

Друга світова війна

Командування
Визначні
командувачі
Голиков П. І.

Східна армійська група (рос. Восточная армейская группа) — армійська група радянських військ, що діяла у складі Українського фронту за часів вторгнення в Польщу.

Історія[ред. | ред. код]

24 вересня 1939 року під час вторгнення СРСР до Польщі, Волочиська армійська група Українського фронту була перейменована на Східну армійську групу. Війська групи знаходилися на місці, проводили розвідку навколишньої місцевості.

25 вересня на світанку війська армійської групи почали рух на захід.

З 25 по 28 вересня війська Східної армійської групи протягом світлого часу просувалися до річки Сян на демаркаційну лінію, встановлену Німецьким урядом і урядом СРСР між німецькою і радянською аріями, що проходила по річці Пісса до її впадання у річку Нарев, далі на південь по Нареву до впадання в річку Західний Буг, далі по Західному Бугу до річки Вісла, далі до впадання в неї річки Сян і далі по річці Сян до її витоків.

28 вересня війська 2-го кк (3-тя та 5-та кд, 24-та лтбр, без 14-ї кд) виставили дозори на річці Сян у район Буковина, Дібча, Дзікув, 24-та лтбр дійшла до Чесаніва. Того ж дня Східна армійська група перейменована на 6-у армію РСЧА.

Східна армійська група[ред. | ред. код]

Сформована У
складі
Час
існування
Бойовий шлях
битви, операції, бої
Склад Подальша
доля
Командувачі
Оборонні Наступальні
шляхом перейменування Волочиської АГр Український фронт 24 — 28 вересня 1939 Не брала участі Польський похід Загальновійськові формування 17-й ск
Кіннота 2-й кк
перетворена на
6-ту А
Голиков П. І.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Джерела[ред. | ред. код]

  • Мельтюхов М. И. Советско-польские войны. Военно-политическое противостояние 1918—1939 гг. Часть третья. Сентябрь 1939 года. Война с запада — М., 2001.