Сім років у Тибеті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Сім років у Тибеті»
Лхаса, палац Потала, 1938 рік
(автор фото Генріх Гаррер).
Автор Генріх Гаррер
Назва мовою оригіналу «Sieben Jahre in Tibet. Mein Leben am Hofe des Dalai Lama»
Мова німецька
Жанр Мемуари,
Тревелог (Подорожня література).
Видавництво
Видано 1952
Тип носія Друк,
+ Тверда обкладинка
+ М'яка обкладинка


«Сім років у Тибеті. Моє життя при дворі Далай-лами» — автобіографічна книга 1952 року австрійського альпініста Генріха Гаррера, яка базується на його особистому досвіді перебування в Тибеті від 1944 до 1951 року, яке було перерване анексією Тибету Китайською Народною Республікою після битви в Чамдо і вимушеним підписанням урядом Тибету відповідної угоди з КНР, ратифікованою Далай-ламою XIV 24 жовтня 1951 року[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

У книзі розповідається про молодого альпініста, підданого Нацистської Німеччини (Гаррера), який безпосередньо перед початком Другої світової війни прибуває до Індії прагнучи стати учасником експедиції у Гімалаї.
З початком війни, британці, які на той час мали Індію за колонію, полонили Гаррера разом з його німецькими супутниками. В 1944 році чергова спроба втечі з британського табору інтернованих в Індії досягає успіху[2] . В результаті Гаррер та його супутник Петер Ауфшнайтер пробираються до столиці Тібету — Лхаси.

Гаррер докладно описує тогочасну тибетську культуру, своє долучення до життя тибетців, а також, як він згодом стає наставником і другом Далай-лами XIV.

Як відмітив Тенцзін Ґ'яцо ця книга «надала світові остаточне уявлення про життя в незалежній тибетській державі до китайського вторгнення»[3].

Публікація[ред. | ред. код]

«Сім років у Тибеті» перекладено 53 мовами. У 1954 році вона стала бестселером у Сполучених Штатах і розійшлася тиражем у три мільйони примірників[4].

В передмові до видання цієї книги Гаррера видавництвом "Flamingo Books", складової «Penguin Publishing Group» Далай-лама XIV високо оцінює автора:

Ліві лапки Гаррер завжди був другом Тибету. Його найважливіший внесок у нашу справу, його книга «Сім років у Тибеті», познайомила сотні тисяч людей із моєю країною[3].

Праві лапки

Коли 2006 року Гаррер помер, Далай-лама повторив свою похвалу на адресу автора та висловив співчуття вдові Гаррера[3].

Екранізація[ред. | ред. код]

На основі книги було знято два фільми.

  • 1956 року:
    76-хвилинний документальний фільм режисера Ганса Нітера «Сім років у Тибеті»[en], який включає як фільми, зняті Гаррером під час його перебування в Тибеті, так і різні сцени з його пригод, реконструйовані самим Гаррером.
  • 1997 року:
    136-хвилинний американсько-британський фільм режисера Жана-Жака Анно з Бредом Піттом у ролі Гаррера «Сім років у Тибеті», який хоч і зберігає хронлогічну послідовність подій, але не відображає багатьох подробиць, багато вигадано.

Галерея[ред. | ред. код]

Фотографії Тибету, зроблені Генріхом Гаррером 1938 року:

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

  • Копія книги англійською мовою видавництва «Rupert Hart-Davis» в інтернет-архіві
  • Критика:
    Book Review: Seven Years in Tibet. The Open Critic. 1956. Архів оригіналу за 17 січня 2013.


Посилання[ред. | ред. код]

  1. A. Tom Grunfeld (30 липня 1996). The Making of Modern Tibet (Становлення сучасного Тибету). M.E. Sharpe. с. 107–. ISBN 978-0-7656-3455-9.
  2. John Gittings (9 January 2006). (Некролог) Obituary: Heinrich Harrer. The Guardian. Процитовано 31 August 2018.
  3. а б в Dalai Lama says Harrer was a loyal friend. International Campaign for Tibet. 10 January 2006. Процитовано 31 August 2018.
  4. Martin, Douglas Martin (10 січня 2006). Heinrich Harrer, 93, Explorer of Tibet, Dies. The New York Times.