Сінопліозавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сінопліозавр
Час існування: рання крейда
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Плезіозаври (Plesiosauria)
Родина: Пліозаврові (Pliosauridae)
Рід: Сінопліозавр (Sinopliosaurus)
Young, 1944
Sinopliosaurus weiyuanensis
Young, 1944
Посилання
Віківиди: Sinopliosaurus
Fossilworks: 38180

Sinopliosaurus — рід вимерлих морських плазунів з родини пліозаврів. Типовий вид — Sinopliosaurus weiyuanensis, рештки якого виявив Ян Чжунцзянь[en] у формації Цзилюцзін[en] у 1944 році, зараз вважається nomen dubium. Інший віднесений до цього роду вид, Sinopliosaurus fusuiensis, пізніше був визнаний тероподом-спінозавридом, який жив на початку Крейдового періоду в Азії і виділений до роду Siamosaurus[en]. Назва Sinopliosaurus означає «китайський пліозавр».

Sinopliosaurus weiyuanensis[ред. | ред. код]

Типове місцезнаходження — формація Сіньлун[en], Гуансі, Китай. Рештки датуються Валанжинським та Аптським ярусом (140,2-112 млн років тому).

Викопні матеріали[ред. | ред. код]

Голотип (IVPP V4793) включає п'ять зубів, з яких один був загублений (69x16,5x13 мм). Також до виду іноді відносять зуби, які виявив Дун Чжимін у 1992 році.

Історія досліджень[ред. | ред. код]

Ляньхай Хоу та інші у 1975 році описали на основі IVPP V4793 новий вид сінопліозавра — S. fusuiensis[1]. Проте, голотип типового виду, Sinopliosaurus weiyuanensis, виявився «химерою», яка складалася з зубів телеозаврида з роду Peipehsuchus і інших крокодиломорфів, ат акож сідничної та стегнової кісток пліозаврида.

Французький палеонтолог Ерік Бюфето і його співробітники у 2008 році визначили, що зразки IVPP V4793 насправді належать до спінозаврових. Вони відзначили, що зразки мають характеристики як спінозаврів (відсутність зубчиків), так барионіхінів[en] (наявність характерних «ребер»). Було підкреслено подібність до зубів Siamosaurus suteethorni й припущено, що Sinopliosaurus fusuiensis є представником цього або спорідненого виду, проте цей факт є недостатньо обґрунтованим.

Американська палеонтологиня Мікі Мортимер на своєму сайті «The Theropod Database» наводить назву-комбінацію Siamosaurus fusuiensis.

Те що зуби, описані Дун Чжиміном у 1992 році, належать до цього виду — сумнівно.

Sinopliosaurus sp.[ред. | ред. код]

Місце виявлення — формація Себаясі[en], Японія. Рештки належать до Баремського ярусу (129,97-125 млн років тому).

Викопний матеріал: один зуб, позначений як GMNH-PV-999, розмірами 51x20x14 мм.

Зуб цього таксону, знайдений та описаний Йосікадзу Хасегавою та ін. у 2003 році, було віднесено до роду Sinopliosaurus. Проте, він майже ідентичний до скам'янілостей Siamosaurus.

Список видів[ред. | ред. код]

Sinopliosaurus Young, 1942 Nomen dubium
S. weiyuanensis Young, 1942 Nomen dubium
S. fusuiensis Hou, Yeh et Zhao, 1975
? = Siamosaurus suteethorni Buffetaut et Ingevat, 1986

Примітки[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]