Таманський (танкер)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія
Назва: Таманський
Власник: Керченський морський рибний порт
Порт реєстрації: Керч, Україна Україна
Будівник: Судноверф імені Івана Димитрова, Русе, Болгарія Болгарія
Завершений: 1985
Перше плавання: 1985
На службі: 1985
Ідентифікатор: UZUY
Статус: активне
Основні характеристики
Тип: нафтовий танкер
Тоннаж:
Довжина: 77.53 м
Ширина: 14.34 м
Осадка: 5 м
Потужність: 1 201 кВт
Швидкість: 10.5 вз

Таманський — український нафтовий танкер, що зареєстрований у порту Керчі та належить компанії «Керченський морський рибний порт». У зв'язку з окупацією Криму Росією тимчасово базується у порту Чорноморська.

Судно споруджене 1985 року на болгарській судноверфі імені Івана Димитрова в Русе. Перебуває у власності Керченського морського рибного порту. З часу введення в експлуатацію працював на радянські та українські державні компанії та агентства, виконував замовлення приватних компаній.

Протягом 20152016 років судно було предметом судових суперечок між Україною та офшорною компанією-фрахтувальником «Cowen Management S.A.», яка зареєстрована на Багамських островах і є пов'язаною з Росією. Відібравши в України Крим із Керченським портом, Росія мала намір заволодіти і танкером шляхом певних махінацій. Компанія фрахтувальник створила штучну заборгованість за ремонт судна, в результаті чого «Таманський» був заарештований в турецькому порту Ялова. «Cowen Management S.A.» передала до суду документи, у яких танкер визнавався власністю Росії, не визнававши Україну власником судна. У результаті судових змагань власником судна визнано Україну, а борг за фрахт визнано недійсним[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Україна повернула танкер «Таманський» вартістю мільйон доларів. Архів оригіналу за 29 червня 2016. Процитовано 10 лютого 2018.

Посилання[ред. | ред. код]