Тастевін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зразки дегустаційних чаш у Музеї бургундських вин (місто Бон)

Тастевін, тастевен (фр. taste-vin, tâte-vin, tâtevin; букв. «пробувати вино») — спеціальна неглибока чаша з ручкою для дегустації вина. Традиційний аксесуар сомельє, виноробів та торговців вином[1].

За старих часів тастевін носили на ланцюжку або шкіряному ремінці на шиї, виготовляли зі срібла, посрібленого або блискучого металу, що, завдяки відбиттю світла від блискучої поверхні, дозволяло візуально вивчати властивості вина в умовах поганої видимості, наприклад, за допомогою свічки в льоху. Пізніше металеві посудини були витіснені скляними чашами та дегустаційними келихами[2]. За енциклопедією «Le Grand Larousse du vin», особлива форма тастевіна допомагає краще розкуштувати аромат вина: «Насамперед тастевін служить для деталізації аспекту вина, його відтінку та інтенсивності. Це допомагає об'єктивніше скласти враження про загальну якість вина. Таким чином, фахівець може дотриматися традицій і додати тастевін у свою колекцію вінтажного винного приладдя»[1]. Тастевін вважають непридатним для дегустації ігристих вин, оскільки за його допомогою не можна оцінити перляж.

Оригінальні чаші мають антикварне значення, є предметом колекціонування, виставляються в музеях. Чаші для дегустації стали символом кількох об'єднань поціновувачів і знавців вина, зокрема, Братства лицарів тастевіна (Confrérie des chevaliers du Tastevin). Ця громадська організація, створена 1934 року, займається популяризацією бургундських вин у Франції та її межами. Найвідоміші чаші бургундського та бордоського типу. Вони відрізняються тим, що в першому випадку дно чаші опукле, що дозволяє краще вивчати склад вина[2].

Тастевін у Брюжуле

2000 року, з метою віддати шану виноробам долини Марсільяк, на церковній площі в Брюжуле (Аверон) встановлено найбільший тастевін у світі. Він має масу 700 кг, діаметр 3 м і глибину 1 м (об'єм близько 4500 л)[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ларусс. Вино : энциклопедия, 2021, с. 209.
  2. а б Ладонина, Людмила. Что такое тастевин? - LF-wines.ru. lf-wines.ru. Процитовано 18 січня 2024.
  3. Bruéjouls : le taste-vin géant de Gargantua. ladepeche.fr (фр.). Процитовано 18 січня 2024.

Література[ред. | ред. код]

  • Ларусс. Вино : энциклопедия. Ларусс. Вино : энциклопедия = Le Grand Larousse du vin / Предисловие Оливье Пуссье ; перевод с французского С. Першиной, С. Ермаковой, А. Жалбы. — М. : Эксмо, 2021. — 640 с. — (Вина и напитки мира) — ISBN 978-5-04-113609-3.

Посилання[ред. | ред. код]