Тейжелада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тейжелада
Походження Португалія
Необхідні компонентияйце, молоко, цукор, борошно, лимон і кухонна сіль

Тейжелада (порт. Tigelada) або тейжелада-де-Абрантіш (порт. Tigelada de Abrantes) — традиційний португальський десерт, що випікається в печі[1][2]. Готують у попередньо нагрітій глазурованій глиняній мисці[3]. У Пералі, приході муніципалітету Пруенса-а-Нова, 1 травня проводять фестиваль Festa das Tigeladas, присвячений таким мискам[4].

Має форму диска товщиною 2 см та діаметром від 10 до 12 см, жовто-коричневий колір та шорстку текстуру. Його нижня частина в результаті високої температури, яку миска досягає в духовці перед додаванням суміші, набуває форми бджолиних сот. Тейжеладу готують з яєць, молока, прісного борошна, цукру, лимона та солі[3].

Історія

[ред. | ред. код]

Десерт бере свій початок у долині Тежу. При зверненні до історичних архівів рецепт солодощі під назвою Tigeladas de D. Maria de Vilhena був знайдений у кухонній книзі Infanta D Maria Maria, яка збігається з рецептом тейжелади де Абрантіш. Продукт вважається монастирською насолодою. В Історичному архіві муніципалітету Абрантіша є документи, що містять список рецептів Convento da Graça de Abrantes, де міститься рецепт тейжелади. Однак про походження десерту сперечаються кілька локацій у муніципалітеті Абрантіш[3].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. TIGELADAS DE ABRANTES. d'Origem lusa (порт.). Процитовано 24 грудня 2022.
  2. Сладости мира: Португалия. Десерты. Vellamonik (рос.). 9 липня 2020. Процитовано 24 грудня 2022.
  3. а б в Daniel Fernandes. Produtos Tradicionais Portugueses. Produtos Tradicionais Portugueses (порт.). Процитовано 24 грудня 2022.
  4. Tigelada - Gastronomia de Portugal. gastronomias.com (порт.). Процитовано 24 грудня 2022.