Теніс на платформі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теніс на платформі
Характеристика
Перші змагання
Міжнародна федерація
Пов'язані проєкти

Теніс на платформі (англ. platform tennis; його часто називають «паддл», незважаючи на інші види спорту з подібними назвами) походить від тенісу, розробленого в 1928 році в тенісному клубі Fox Meadow в Скарсдейлі, штат Нью-Йорк, Джеймсом Когсуеллом та Фессенденом Бланшардом. [1]

Розвиток[ред. | ред. код]

Когсуел і Бланшар прагнули розвинути вид спорту, яким можна було б займатися на відкритому повітрі взимку. Початкова платформа, яку вони побудували, складала 15 метрів довжиною і 6,1 метр шириною, розміри, продиктовані крутим схилом власності Когсуелла і обмежені наявністю великої скелі. [2] Корт був занадто малий для волейболу, а нависла зелень виключала бадмінтон - дві альтернативи, які розглядали Когсуелл і Бланшард, залишаючи форму палубного тенісу єдиним варіантом, який вони вважали життєздатним. [3] Когсуелл знайшов спорядження для паддл тенісу в магазині спортивних товарів і почав використовувати його на своєму майданчику, опустивши сітку, якою вони грали на палубному тенісі. [4] Оскільки м’ячі, які вони використовували, зазвичай виходили з гри, було додано фехтування, піднімаючись з початкової висоти 2,4 м до 3,7 м станом на 1932 рік. Розміри 12 м на 5,5 м були розширені до 13 м на 6,1 м розміру корту для бадмінтону. Оскільки це залишило вузьку смугу поза грою між майданчиком та огорожею, паркани були введені в дію, і гравцям дозволялося бити по м'ячу після того, як він відбився від паркану. [5] Розміри корту в 1932 році розширились до остаточного розміру, зробивши його еквівалентним розміру на одну чверть стандартного тенісного корту. [6] У 1935 році в клубі Fox Meadow у Скарсдейлі відбувся перший національний чемпіонат. [1]

Правила[ред. | ред. код]

Корт[ред. | ред. код]

Тенісний корт на платформі

Площа майданчика на одну третину більша за традиційний тенісний корт і оточена огорожею з дроту 3,7 м висотою. Напружене фехтування дозволяє відігравати м’ячі від стіни та залишатись у грі. Спочатку розроблений на землі, непридатній для традиційних тенісних кортів, наприклад, уздовж пагорбів, простір під платформою дозволяє встановлювати опалювальне обладнання, яке разом із освітленням дозволяє цілодобово грати цілодобово навіть у холодну погоду. Корти в місцях з теплою погодою, швидше за все, будуватимуться на рівній місцевості, оскільки усувається необхідність очищення снігу та льоду. [7] Настил становить 18 м довжиною на 9,1 м в ширину. Корт має розміри 13 м в довжину на 6,7 м по ширині і розділений сіткою, яка тримається підтягнутою на висоті 860 мм у центрі та 940 мм на кожному кінці. [8]

М'яч і ракетка[ред. | ред. код]

Ракетки та м'ячі, що використовуються для гри в теніс на платформі

Губчаста кулька розміром 64 мм в діаметрі. М'яч можна подавати на руку. По м'ячу б'ють лопаттю, що простягається на 460 мм і яка може мати до 87 отворів розміром не більше 9,5 мм в діаметрі для поліпшення аеродинаміки. [8]

Гра[ред. | ред. код]

Подача - це перший удар, який починає очко. Подача ініціюється підкиданням м'яча в повітря і ударом у діагонально протилежній сервісній частині. М'яч може контактувати з сіткою: якщо він потрапляє в сервісну частину, це дійсна подача. У тенісі на платформі немає «дозволів».

Правила, що регулюють подачу, різні для гри в одиночному та парному розрядах. У грі в одиночному розряді застосовуються подібні правила тенісу, тобто гравець може зробити дві спроби правильної подачі. Тільки після другої невдалої спроби («помилки») очко втрачається. У грі парного розряду гравець отримує єдиний шанс на дійсну подачу. З цієї причини подачі часто набагато менш агресивні у грі у парному розряді.

Підрахунок балів[ред. | ред. код]

Тенісний майданчик використовує однакові правила тенісу для гейму, сету та матчу.

Подібні види спорту[ред. | ред. код]

  • Паддл теніс - це гра, яка адаптована до тенісу, яка проводиться на майданчику, меншому за традиційний тенісний корт з нижчою сіткою та без парних доріжок. Як і теніс на платформі, у паддл теніс грають твердою ракеткою. У паддл тенісі використовується розгерметизований тенісний м’яч та подача подання. Один і той же майданчик застосовується як для одиночного, так і для парного розряду, причому пара є домінуючою формою гри.
  • Падель-теніс (або просто «Падель») теж схожий. Падель зазвичай грають у парному розряді на закритому майданчику приблизно вдвічі меншому за тенісний корт. Популярний у Європі та Латиноамериканській Америці. Падель-теніс був винайдений в 1969 році в Акапулько, Мексика, Енріке Коркуерою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Cruice, Valerie. "On Tap: Platform Tennis", The New York Times, October 9, 1994. Accessed July 29, 2013. "Platform tennis – nicknamed paddle – got its start in 1928 in Scarsdale, N.Y., when Fessenden F. Blanchard and James K. Cogswell sought an outdoor game as a winter substitute for tennis. By 1935 the game had gained enough momentum for the first national championship to be held at the Fox Meadow Club in Scarsdale."
  2. Keese, Parton. "Born in a County; Backyard", The New York Times, February 20, 1977. Accessed July 29, 2013. "These standards were actually determined by the fact that a huge rock on the Cogswell estate prevented the court from being any wider; and a precipitous hill at the end of the yard dictated the court's length."
  3. Scarsdale neighbors found Platform (Paddle) Tennis, Platform Tennis Hall of Fame. Accessed July 29, 2013.
  4. Perfect equipment already exists, Platform Tennis Hall of Fame. Accessed July 29, 2013.
  5. The move from Paddle Tennis to Platform Paddle Tennis begins and the wires come into play with a “ground rule”, Platform Tennis Hall of Fame. Accessed July 29, 2013.
  6. Court size and dimensions set, Platform Tennis Hall of Fame. Accessed July 29, 2013.
  7. About Platform Tennis [Архівовано 2018-12-13 у Wayback Machine.], American Platform Tennis Association. Accessed July 29, 2013.
  8. а б Official Rules of Platform Tennis, With notes, comments, appendices and addenda – Eighteenth Edition, June 2011 [Архівовано 2019-02-12 у Wayback Machine.], American Platform Tennis Association. Accessed July 29, 2013.

Посилання[ред. | ред. код]