Теодора Токко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теодора Токко
грец. Θεοδώρα Τόκκο
Народилася14 століття
Померлалистопад 1429
Santomerid
·пологи
Країна Східна Римська імперія
БатькоЛеонардо II Токко[1]
Брати, сестриКарло II Токко і Creusa Toccod
У шлюбі зКостянтин XI

Теодора Токко (грец. Θεοδώρα Τόκκο), уроджена Креуса[2] або Маддалена Токко (італ. Creusa або Maddalena Tocco), (померла в листопаді 1429) — представниця відомої родини Токко[3], перша дружина Костянтина Палеолога в часи, коли він був деспотом Мореї. Після смерті Теодори її чоловік став останнім імператором Візантійської імперії.

Сім'я

[ред. | ред. код]

Креуса Токко була донькою Леонардо II Токко, сеньйора Занте. Її батько був молодшим братом Карло I Токко, графа Кефалонії та Лефкади, який також був деспотом Епіру з 1411 по 1429 рік.

Леонардо помер рано і у 1424 році Карло I усиновив його дітей — дочку Креузу та сина Карло II Токко.

В 1427 році Карло I зазнав поразки в битві при Ехінадах від Іоанна VIII Палеолога. Карло довелося передати Іоанну контрольовані ним території в Еліді та відмовитися від своїх спадкових претензій на Коринф і Мегару. Угода була скріплена шлюбом Креузи з Костянтином Палеологом, молодшим братом Іоанна VIII.

Одруження відбулося в липні 1428 року. Креуза перейшла до Православної церкви і взяла ім'я Теодора. Протягом їхнього спільного життя Костянтин утримував під своїм контролем різні території Пелопоннесу, хоча все ще підпорядковувався Іоанну VIII і Теодору II Палеологу, правителю Мореї.

Смерть

[ред. | ред. код]

Теодора померла під час пологів, коли народила мертву дочку в листопаді 1429 року в Стамероні (в замку Естаміра або в замку Сантамері). Її поховали в Містрі.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Lundy D. R. The Peerage
  2. Stathakopoulos, Dionysios (2018). Sister, Widow, Consort, Bride. Four Latin ladies in Greece (1330–1430). Routledge. с. 245, 247.
  3. Anna Goudi, The Chronicles of the Tokkos and the Ioannina - Similarities and Differences , Thessaloniki 2013

Джерела

[ред. | ред. код]