Теократична Бурятська Держава

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теократична Бурятська Держава
бур. Худанай эрхэтэ балгааһан
Теократична Держава
Кіжингинський район Республіки Бурятія


Мова(и) бурятська
Площа 7000 кв. км
Населення 10 000
Форма правління Теократія

Теократична Бурятська Держава — існувала на території Кіжингинського району Бурятії в 1919. Перша і єдина спроба бурятського народу заснувати теократичну державу за прикладом Тибету.

Передісторія створення[ред. | ред. код]

Під час громадянської війни в Хоринському районі (куди за адміністративним поділом того часу входив Кіжингинський район) велике значення отримав так званий «теократичний балагатський рух» на чолі з ламою Л.-С. Циденовим. Почався він в червні 1918, коли хоринські буряти у відповідь на мобілізацію, оголошену Військово-революційним штабом Забайкалля, на своєму аймачному з'їзді прийняли резолюцію «про звільнення бурят від призову в Улан Цагди (червоні вершники)». Пізніше, хорінці з тієї ж причини, відмовлялися йти в Цаган Цагди (білі вершники) отамана Семенова. Решта бурятів теж негативно сприйняли заклик про мобілізацію, але реакція хорінських бурят була найбільш організована — хорінці діяли «… за передбаченням споглядача лами Циденова».

Створення Теократичної Бурятської Держави[ред. | ред. код]

Незадоволені малою кількістю бурят-новобранців, прибічники отамана Семенова розіслали старійшинам родів послання з погрозою застосування репресій в разі зриву мобілізації бурятського населення. Погрози Семенівської адміністрації були сприйняті населенням з повною серйозністю — семеновці проводили регулярні каральні рейди проти мирного населення. Особливо відзначалися жорстокістю козаки загонів Семенова, очолювані генералами А. І. Тірбахом, бароном фон Унгерн (майбутнім диктатором Монголії), а також каральні загони Чистохіна і Філипіна. У лютому 1919 представники буддистів долин Кодуна і Кіжінгі, що страждали від насильницького залучення до лав Білого руху, подали письмове прохання про захист від утисків своєму релігійному лідерові — Лубсан-Сандану Циденову. На що Л.-С. Циденов рекомендував кіжингинським бурятам створити свою власну державу. 23 квітня 1919 (14 числа 5 місяця 1 року за літочисленням балагатів) на схилі священної гори Челсана відбувся з'їзд з 102 делегатів, на якому було проголошено створення теократичної держави «Худанай эрхэтэ балгааһан». Держава займала територію трьох хошунів — Цагатського, Богольдунського і Хальбінського. Лубсан-Сандан Циденов став главою цієї держави, прийнявши титул «Цог-Тугулдур Дхарма Раджа-хан» («Цар трьох світів, Владика вчення»). Центром держави стало місцеперебування глави держави в місцевості Соорхе, біля Усть-Орот (так як весь цей час Сандан лама не переривав свого самітництва і все спілкування з підданими йшло в письмовому вигляді). Спадкоємцем престолу був обраний лама Сілнам Доржі Бадмаєв. Були обрані голови уряду і міністри, за винятком міністра оборони, так як держава Кодунай ерхідж балгасан не займалася формуванням армії. Глава держави (шіретуй) Дхарма Раджа-хан Циденов заборонив своїм підданим вступати як в Білу, так і в Червону армію. Це давало бурятам формальний привід відмовляти командувачам Білого руху в службі, направляючи їх до ширетуя Л.-С. Циденова.

Ліквідація держави[ред. | ред. код]

Реакція отамана Семенова на такий демарш кіжингинських бурят не забарилася — вже в середині травня в Кодунай ерхідж балгасан прибув загін Забайкальських козаків для наведення порядку. В ніч з 10 на 11 травня 1919 в ставку Л.-С. Циденова в урочищі Соорхе прибув загін семеновців і полковник Корвін-Піотровський (який пізніше в еміграції здобув популярність як поет, прозаїк і драматург). Вони заарештували уряд Кодунай ерхідж балгасан на чолі з Дхарма Раджа-ханом Циденова — всього 14 (за іншими даними — 29) чоловік. На території Кіжингинського району була відновлена ​​влада білогвардійської адміністрації, і територія Теократичної Бурятської Держави була включена до складу Російської держави Верховного правителя Колчака. Заарештовані члени уряду були поміщені в Верхньоудинську в'язницю. 19 червня Л.-С. Циденов був відпущений як «ненормальний». Поте його популярність серед бурят значно зросла. Протягом 1919 Циденов ще 2 рази заарештовувався представниками Білого руху.