Реакція Асколі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Тест Асколі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Реакція Асколі (англ. Ascoli's test; Ascoli ring test) — особлива серологічна реакція для діагностики сибірки (антракса). Цю реакцію використовують як у ветеринарії, роботі санітарної служби, так і в клінічній практиці медицини. Це реакція преципітації (термоімунопреципітації), яку застосовують для виявлення безклітинного термостабільного сибіркового антигену як в трупах померлих тварин, шкірі, готовій продукції (повсть, щетина, сукно), м'ясі, ґрунті, випорожнення тварин тощо, так і в некротичній тканині сибіркового карбункулу.

Етимологія[ред. | ред. код]

Реакцію запропонував і запровадив італійський патолог Альберто Асколі[1], який зацікавився проблемою, як виявити заражені сибірковим збудником солдатські кожухи, через яких відбувалось зараження сибіркою італійських солдат на Північному італійському фронті під час першої світової війни.

Техніка підготовки субстрату[ред. | ред. код]

1-й спосіб[ред. | ред. код]

З досліджуваного матеріалу готують упродовж 5-45 хвилин кип'ятінням витяжки у водяній бані в ізотонічному розчині хлориду натрію. Матеріал, що містить жир, попередньо знежирюють хлороформом, струшуючи протягом 10 хвилин. Хлороформ потім видаляють. При масових дослідженнях шкір антиген екстрагують на холоду, попередньо піддавши матеріал стерилізації в автоклаві при температурі 100 °C протягом 30 хвилин.

2-й спосіб[ред. | ред. код]

Екстрагують антиген потрійним об'ємом 0,5 % розчину 80 % оцтової кислоти у фізіологічному розчині протягом 10-15 хвилин в апараті Коха або автоклаві. Екстракт фільтрують через паперовий фільтр до повної прозорості або центрифугують при 1000-3000 об/хв.

Проведення реакції[ред. | ред. код]

У вузьку пробірку для преципітації наливають імунну преципітуючу протисибіркову сироватку і обережно нашаровують на неї випробуваний екстракт. Протягом найближчих 10 хвилин на межі між сироваткою і екстрактом у позитивних випадках з'являється кільце помутніння (кільцепреципітація). Для підтвердження специфічності одержаного результату проводять паралельно контрольні реакції з субстратами, що не містять заражений матеріал, та з нормальною сироваткою. Реакція Асколі є дуже чутливою та специфічною.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A. Ascoli: La precipitina nella diagnosi del carbonchio ematico. Clin. Vet, Milano, 1911, 34: 2-20. Preliminary note in Pathologica, 1910, 3: 101.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Whonamedit?- A dictionary of medical eponyms. Ascoli's test [1] [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  • Ascoli A. Die Thermoprä-zipitinreaktion, Wien — Lpz., 1922. (нім.)
  • Руководство по микробиологической диагностике инфекционных болезней, под ред. К. И. Матвеева, с. 515, М., 1973. (рос.)
  • Медична енциклопедія. Асколі реакція [2] [Архівовано 20 червня 2018 у Wayback Machine.]