Тональ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тональ (англ. Tonal) — це тварина-двійник людини, концепція Мезоамериканської релігії, міфів, фольклору та антропології. У культурі багатьох корінних народів Мезоамерики зустрічається вірування, що людина після народження набуває тісного духовного зв'язку з якоюсь твариною, що триває впродовж усього життя обох істот. Певною мірою схоже з поняттям «тотем». Мезоамериканські вірування у тональ є частиною визначення нагвалізму.

Тональ в кастанедізмі. Тональ – це все, з чого, як ми думаємо, складається світ. Все, для чого у нас є слово – це тональ. Одна половина людини є абсолютним центром розуму, тоналем. Друга половина – абсолютним центром волі, нагвалем. Тональ починається з народження і закінчується смертю. Тональ є творцем, який не творить жодної речі. Іншими словами, тональ творить закони, по яким він сприймає світ, значить в якомусь сенсі він творець світу. Тональ – це організатор світу, на його плечах лежить завдання створення світового порядку із хаосу. Все, що ми знаємо і робимо як люди – робота тоналя. Нагваль – це та частина нас, для якої немає жодного описання – ні слів, ні назв, ні почуттів, ні знань.

Етимологія[ред. | ред. код]

Слово походить від слова мовою науатль tonalli (то нал лі), що означає «день». У системі вірувань ацтеків, день народження людини, розрахований за календарем Тональповаллі, визначить характер людини — кожен день пов'язаний з твариною, яка може мати сильний або слабкий аспект. Людина, народжена в день, наприклад, «собаки», буде мати сильний або слабкий аспект собаки. Мовою науатль слово «тоналлі» використовувалося на позначення як дня, так і тварини, пов'язаної з цим днем. У віруваннях майя тварину-компаньйона людини називають «шлях». Сучасний народ міхе[en] називає його «тс'ок» (Ліпп 1991). Хакальтеки[en] із Гватемали вживають назву yixomal ispiẍan nax, що означає «носій душі».

Дослідження[ред. | ред. код]

Вивчення тоналізму ініціював археолог, лінгвіст і етнолог Деніел Гаррісон Брінтон[en], який опублікував трактат під назвою «Наґвалізм: дослідження з фольклору та історії корінних американців», в якому описується історичні інтерпретації цього слова і тих, хто практикував наґвалізм у Мексиці в 1894 році. Він описав різні повір'я, пов'язані з тоналізмом, характерні для деяких сучасних мексиканських громад, таких, як міхе, науа, сапотеки та міштеки.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Brinton, Daniel g, 1894, "Nagualism: A Study in Native-American Folklore and History".
  • Kaplan, Lucille, 1956, "Tonal and Nagual in Coastal Oaxaca, " Journal of American Folklore 69:363-368
  • Lipp, Frank J, 1991, The Mixe of Oaxaca: Religion, ritual and healing, University of Texas Press
  • Stratmeyer, Dennis & Jean, 1977,"The Jacaltec Nawal and the Soul Bearer in Concepcion Huista", in Cognitive Studies of Southern Mesoamerica, Helen L. Neuenschander and Dean E. Arnold eds., Summer Institute of Linguistics, Museum of Anthropology Publication 3.

Див. також[ред. | ред. код]