Тоні Крегг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Тоні Креґ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тоні Крегг
Народився 9 квітня 1949(1949-04-09) (74 роки)
Ліверпуль
Національність англієць
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Жанр скульптура
Навчання Глостерширський коледж мистецтва і дизайну,
Вімблдонська школа мистецтв
Нагороди
Кавалер ордена Британської імперії
Орден Мистецтв та літератури
Орден Мистецтв та літератури
Офіцер ордена За заслуги перед ФРН
Офіцер ордена За заслуги перед ФРН
Сайт www.tony-cragg.com

Тоні Крегг (англ. Tony Cragg; нар. 9 квітня 1949(19490409)) — британський скульптор. Автор скульптур із урбаністичних матеріалів.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 9 квітня 1949 року в місті Ліверпуль в родині інженера авіаційного виробництва. З 1966 по 1968 рік працював техніком у Національній асоціації досліджень в галузі гумового виробництва.

Вивчати мистецтво розпочав на курсах у Глостерширському коледжі мистецтва і дизайну в місті Челтнем. З 1969 по 1973 роки продовжив навчання у Вімблдонській школі мистецтв. Протягом цього періоду його вчителем був Роджер Еклінг, який познайомив його зі скульпторами Річардом Лонгом і Біллом Вудроу. Креґ завершив свою освіту навчанням в Королівському коледжі мистецтв у 1973–1977.

У 1977 році переїхав до Німеччини, у місто Вупперталь, де живе і працює з тих пір.

З 2009 до кінця липня 2013 року — ректор Дюссельдорфської академії мистецтв.

Творчість[ред. | ред. код]

У своїх ранніх роботах Крегг використовував знайдені матеріали та підручні засоби. Протягом 1970-х років ним створювались скульптури з використанням таких простих способів, як складання, розподіл і дроблення. У 1977 році, переїхавши до Німеччини, Креґ створив кілька підлогових скульптур із різних побутових предметів: пластмасових дитячих машинок, шматочків пластику, знайденого на вулиці й розкладеного за кольором.

Як основний матеріал для своїх робіт Тоні Крегг обрав пластик. Деякі з настінних і підлогових творів митця виявилися відверто ідеологічними — особливо настінні, у яких пластикові фрагменти вкладалися в поліціянта чи спецпризначенців, що кийками розганяли демонстрацію.

Починаючи з 1983 року, Крегг створив серію скульптур, у яких експериментував з текстурами і візерунками з формайка (вогнетривкий пластик), пластмас і побутових матеріалів. Він приєднував один до одного столи, книжкові полиці, буфети та різноманітні обрізки матеріалів, оббивав ці споруди звичайними і штучними тканинами.

У 1984 році КреҐ знаходить більш давню символіку всередині форм сучасного мотлоху, розкладаючи шматки дерева, що відслужили своє, у вигляді великих тривимірних структур, що зображують голову бика, човен або ріг. Креґ намагався переглянути ставлення до образотворчого через використання вже наявних предметів і зображень.

«Terris Novalis» — єдина великомасштабна робота художника у Великій Британії (встановлена у 1997 році).

У подальшому Крегг у своїй творчості використовував більш традиційні матеріали, такі як деревина, бронза, мармур, часто створюючи з них прості форми.

Нагороди і премії[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Тоні Крегг