Туапсинський нафтопереробний завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Туапсинський нафтопереробний завод
Тип підприємство
Форма власності ТОВ[d]
Галузь Нафтопереробка
Засновано 1929
Штаб-квартира Туапсе, Краснодарський край Росія Росія
Продукція Прямогінний бензин, дизельне пальне, мазут та ін.
Материнська компанія Роснафта
Мапа

Туапсинський нафтопереробний завод (Туапсинський НПЗ) — російське нафтопереробне підприємство в Краснодарському краї, експлуатантом якого є ТОВ «РН-Туапсінський НПЗ». Завод складає єдиний виробничий комплекс із морським терміналом підприємства нафтопродуктозабезпечення ПАТ «Роснефть» — ТОВ «РН-Морський термінал Туапсе». Основна частина продукції йде на експорт. Входить до складу нафтової компанії «Роснефть».

Історія[ред. | ред. код]

Підприємство є одним із найстаріших нафтопереробних підприємств країни та найстарішим нафтопереробним підприємством НК Роснефть. Туапсинський НПЗ було запущено 1929 року. Першою сировиною була нафта, добута в Чечні, яка постачалася нафтопроводом Грозний — Туапсе. Спочатку планувалося основну частину продукції постачати на експорт морем.

У 1992 році указом президента РФ Туапсинський НПЗ був включений до складу НК Роснефть.

Імовірно Бічкевський Данило Данилович 1903 року народження був одним із керівників підприємства, що зароджується в Туапсе. Посада його була — заступник керуючого контори головнафта. Місце народження: хутір Первомайський Ставропольського краю. Данило Бічкевський був засуджений військовим трибуналом СКВО 23 серпня 1940 року і засуджений до розстрілу. Розстріляний 29 листопада 1940 року. Місце смерті: місто Ростов. Дата реабілітації: 10 серпня 1957 року.

Підприємство сьогодні[ред. | ред. код]

Потужність НПЗ до модернізації становила 5 млн тонн нафти на рік, після — 12 млн тонн Туапсинський НПЗ слід вважати сильно застарілим: глибина перероблення нафти 2007 року становила лише 56 %, основними нафтопродуктами є прямогонний бензин і мазут.

Постачання нафти для переробки на завод здійснюється із Західно-Сибірських, Оренбурзьких та Ставропольських родовищ за допомогою трубопроводу Транснафти, залізничного, водного та автомобільного транспорту.

90 % продукції підприємства йде на експорт.

Реконструкція підприємства[ред. | ред. код]

З огляду на той факт, що Туапсинський НПЗ є відсталим у технічному плані, розробляється програма його модернізації: планується, що обсяг переробки підприємством збільшиться з 4,5 до 12 млн тонн на рік, глибина — до 98,5 %, індекс складності Нельсона зросте до 9, перевищивши середні аналогічні показники НПЗ у Західній Європі. 11 жовтня 2013 року було введено в експлуатацію найпотужнішу російську установку первинної переробки нафти ЕЛОУ-АВТ-12.[1]

У рамках модернізації з квітня по травень 2014 року на будмайданчику заводу встановили в проєктне положення 6 реакторів гідрокрекінгу, що дозволить суттєво збільшити обсяги переробки нафти та перейти на випуск продукції, що відповідає екологічному класу «Євро-5».[2]У лютому 2015 року на спеціально побудований причал великотоннажного обладнання ТОВ «РН-Туапсинський НПЗ» доставлено колону гідрокрекінгу. Вага колони — 159 тонн, довжина 35 метрів, діаметр — 6,36 метра. Це одна з останніх поставок великотоннажного обладнання для комбінованої установки № 2 в рамках будівництва нового Туапсинського заводу. Колона стане основною частиною комплексу гідрокрекінгу, який забезпечить випуск дизельного пального вищого екологічного стандарту — «Євро 5».[3]

Проєкт з реконструкції заводу розпочався у 2017 році. Інвестиції були спрямовані на будівництво комплексу гідрокрекінгу-гідроочищення та об'єктів загальнозаводського господарства. Модернізація підприємства спрямовано забезпечення потреб південних регіонів у моторному паливі.

Власники та керівництво[ред. | ред. код]

Туапсинський НПЗ знаходиться під контролем НК Роснефть

Генеральний директор до червня 2017 — Лещев Олег Миколайович

Генеральний директор із червня 2017 — Скурідін Сергій Миколайович

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Владимир Путин дал старт работе установки ЭЛОУ-АВТ-12 на Туапсинском НПЗ. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 13 жовтня 2013.
  2. Монтаж и установка реакторов гидрокрекинга на Туапсинском НПЗ. Архів оригіналу за 12 липня 2014. Процитовано 24 червня 2014.
  3. На Туапсинский НПЗ продолжается поставка крупногабаритного оборудования. Архів оригіналу за 18 травня 2015. Процитовано 13 травня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]