Тунель (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тунель
нім. Der Tunnel
Жанр фантастика
Форма роман
Автор Бернгард Келлерман
Мова німецька
Опубліковано квітень 1913
Видавництво С. Фішер, Берлін

«Тунель» (Der Tunnel) є найзначнішим твором письменника Бернгарда Келлермана. Роман вийшов у квітні 1913 року у видавництві С. Фішера в Берліні. Вже через пів року було продано 100 000 екземплярів; цей роман став одним з найуспішніших книжок першої половини XX століття. До 1939 року його загальний тираж сягнув кількох мільйонів екземплярів.

В романі Бернгард Келлерман демонструє свою захопленість новою епохою — епохою розвитку технічного прогресу. Сюжет оповідає про багаторічний шлях інженера Мака Аллана до завершення амбітного проєкту — транспортного тунелю під Атлантичним океаном.

Сюжет[ред. | ред. код]

Інженер Мак Аллан, талановитий винахідник, людина величезної енергії і видатних організаторських здібностей, має намір за кілька років побудувати тунель з Америки в Європу по дну Атлантичного океану. Він знайомиться з магнатом, банкіром Ллойдом. Ця зустріч вирішує долю Аллана і відкриває «нову епоху у взаєминах Старого і Нового Світу». Ллойд скликає з'їзд фінансових ділків, на якому Аллан повідомляє, що за 15 років зобов'язується побудувати підводний тунель, який з'єднає два материки. Поїзди долатимуть відстань у 5 тис. кілометрів за 24 години. І люди, наділені багатством та могутністю, повірили в Аллана.

Наступного ранку газети на всіх мовах повідомляють світові про заснування «Синдикату Атлантичного тунелю». Оголошується набір 100 тис. робітників для американської будівельної станції. Темп роботи Аллана — це «пекельний темп Америки», без вихідних днів, іноді по 20 годин на добу. Замовлення Аллана виконуються заводами багатьох країн. Справа Аллана охоплює весь світ.

У блискавично побудованому Тунельному місті, Мак-Сіті, є все: селища з будинками для робочих, школами, церквами, спортмайданчиками. Працюють пекарні, бойні, пошта, телеграф, універсальний магазин. На станціях працюють бурильні машини. Місце, де працює бурильна машина, називається у робітників «пеклом», багато глухнуть від шуму. Щодня тут бувають поранені, а іноді й загиблі. Сотні тікають з «пекла», але на їхнє місце завжди приходять нові. При старих технологіях для закінчення тунелю потрібно було б 90 років. Але Аллан «мчить крізь камінь», він веде запеклу боротьбу за секунди, змушуючи робітників подвоювати темпи.

На сьомому році будівництва в штольні відбувається катастрофа — вибух величезної сили, який руйнує і пошкоджує десятки кілометрів штольні. Гине багато людей. Тих, хто врятувався, встигають вивезти рятувальні поїзди. Нагорі їх зустрічають збожеволілі від страху і горя жінки. Натовп шаленіє, закликає помститися Аллану і всьому керівництву. Від рук розгніваних жінок гинуть під градом каменів дружина і дочка Аллана. В цей час над синдикатом нависла ще одна катастрофа — фінансова. Але, ціною великих матеріальних жертв Ллойду все ж таки вдається зберегти синдикат. Відбувається суд, який виправдовує Аллана.

Аллан продовжує жити тільки тунелем. Наприкінці будівництва ціни на його акції зростають. У Мак-Сіті понад мільйон жителів, у штольнях встановлено безліч запобіжних приладів. Аллана називають «старим сивим Маком». Творець тунелю перетворюється на його раба.

На 26-му році будівництва Аллан пускає перший поїзд в Європу. Першим і єдиним пасажиром їде Ллойд. Весь світ напружено стежить на телекінематографах за рухом поїзда, швидкість якого перевищує світові рекорди аеропланів. Останні 50 км поїзд веде особисто Аллан. Трансатлантичний експрес приходить в Європу з мінімальним запізненням — лише на 20 хв.

Видання українською[ред. | ред. код]

  • Бернгард Келлерман. Тунель: роман (переклад Дори Сімовичевої). Коломия-Ляйпціг: Укр. Накладня, 1922. 416 с.
  • Бернгард Келлерман. Тонель (скорочений переклад Максима Рильського). Харків: Книгоспілка, 1927. 274 с.
  • Бернгард Келлерман. Тунель (переклад Олексія Логвиненка). Київ: Молодь, 1986. 272 с.

Література[ред. | ред. код]

  • Werner Fuld: Bis an die Knöchel im Geld, über Bernhard Kellermanns Der Tunnel. In: Marcel Reich-Ranicki (Hrsg.): Romane von gestern — heute gelesen, Bd. I 1900—1918, S. 180—186, S. Fischer Verlag, Frankfurt a.M. 1989

Екранізації[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]