Ульянівське газоконденсатне родовище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ульянівське газоконденсатне родовище
Континент Європа
Країна  Україна
Регіон Лохвицький район
Відкрито 1977

Ульянівське газоконденсатне родовище (Україна)
Ульянівське газоконденсатне родовище

Ульянівське газоконденсатне родовище знаходиться на території Лохвицького району, Полтавська область, на відстані 120 км від обласного центру м. Полтава. Населенні пункти мм. Лубни і Миргород розташовані відповідно на відстані 30 і 35 км від родовища.

Родовище відкрите в 1977 році. Промислова газоносність встановлена у відкладах девону, турнейського, візейського, серпухівського ярусів нижнього карбону, башкирського ярусу середнього карбону, нафтоносність у відкладах візейського та башкирського ярусів. В розрізі родовища продуктивні горизонти залягають в інтервалі глибин 3160-5100 м.

Дослідно-промислова розробка Ульянівського родовища розпочата в 1983 році з горизонтів Т-1 та В-17.

На момент підрахунку запасів нафтові поклади в дослідно-промисловій розробці не перебували.

Основна частина запасів газу зосереджена в покладах горизонтів Т-1+Д (71,909 млрд м³).

Основною проблемою при розробці газоконденсатних покладів Ульянівського ГКР є складні поверхневі умови — склепінна частина візейських та турнейських відкладів в плані розташована в заплавній частині річки Сула, що унеможливлювало її розбурювання.

В переважній більшості, свердловини пробурені з намивних споруд володіють кращою продуктивністю. Однак, причиною цьому є не тільки кращі умови розташування свердловин. Газ родовища в своєму складі містить до 6 % вуглекислого газу, що спричинює активну корозію підземного обладнання свердловин — подача інгібіторів корозії хоча й сповільнює дані процеси, однак не зупиняє їх. Внаслідок цього значна частина свердловин перебуває в бездіючому фонді або працює з накопиченням тиску.

Джерела

[ред. | ред. код]