Унсальська космічна обсерваторія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Унсальська космічна обсерваторія

Країна  Швеція
Розташування Кунгсбака
Організація Технологічний університет Чалмерса
Висота 20 м
Відкрито 1949
Сайт: chalmers.se/en/infrastructure/oso/

Унсальська космічна обсерваторія. Карта розташування: Швеція
Унсальська космічна обсерваторія
Унсальська космічна обсерваторія
Унсальська космічна обсерваторія (Швеція)
Мапа

CMNS: Унсальська космічна обсерваторія у Вікісховищі

Унсальська космічна обсерваторія (англ. Onsala Space Observatory) — шведський національний радіоастрономічний центр, який керує двома радіотелескопами та бере участь у кількох міжнародних проєктах. Обсерваторія розташована в Унсалі[en], за 45 км на південь від Гетеборга. Заснована в 1949 році професором Улофом Рідбеком. Обсерваторія підпорядковується відділу наук про Землю та космос Технічного університету Чалмерса та діє від імені Шведської дослідницької ради[en].

Обладнання[ред. | ред. код]

В обсерваторії розташовані 20- та 25-метрові телескопи, які працюють самостійно або спільно з телескопами інших обсерваторій у складі радіоінтерферометрів із наддовгою базою. Також тут розташована шведська станція міжнародного радіотелескопа LOFAR. Крім того, в обсерваторії перебуває «вузол ALMA», який надає підтримку астрономам у використанні чилійського телескопа ALMA[1].

25-метровий телескоп[ред. | ред. код]

Телескоп дециметрових хвиль діаметром 25,6 м із полярним монтуванням побудований в 1963 році, оснащений приймачами для частот до 7 ГГц. Він використовується спільно з телескопами інших країн для радіоінтерферометрії з наддовгою базою. Також працює самостійно для дослідження молекулярних хмар у Галактиці.

20-метровий телескоп[ред. | ред. код]

Телескоп міліметрових хвиль діаметром 20 метрів побудований в 1975-76 роках і модернізований в 1992 році. Він перебуває в радіокуполі діаметром 30 м і оснащений приймачами для частот до 116 ГГц[2].

Застосовується для спостережень випромінювання міліметрових хвиль від молекул комет, навколозоряних оболонок і міжзоряного середовища.

Також застосовується в складі європейської та всесвітньої мереж радіоінтерферометрії з наддовгою базою для спостереження ділянок зореутворення, радіозір, активних ядер галактик, а також для геодезичних спостережень для вивчення динаміки земної кори та руху полюсів.

Радіокупол 20-метрового телескопа
Радіокупол 20-метрового телескопа 
20-метровий телескоп всередині купола
20-метровий телескоп всередині купола 

Станція LOFAR[ред. | ред. код]

Станція LOFAR в Унсальській космічній обсерваторії

В обсерваторії розташована шведська станція міжнародного радіотелескопа LOFAR. Її будівництво завершили в 2011 році[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nordic ARC node.
  2. Rydbeck, O.E.H.; Ronnang, B.; Hansson, B.; Ellder, J.; Hjalmarson, A.; Kollberg, E.; d'Amato, Richard (1977). The Onsala 20 M Millimeter Wave Radio Telescope. Proc. 7th European Microwave Conference: 424—427. doi:10.1109/EUMA.1977.332461.
  3. Education minister to open Onsala's LOFAR station (Chalmers press release), 30 June 2011. LOFAR Sweden consortium.

Посилання[ред. | ред. код]