Федір Шкура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федір Шкура
Народивсяневідомо
Помердо 1762
Громадянство Військо Запорозьке
Національністьукраїнець
Військове званнякошовий отаман
Термін1756 рік
ПопередникГригорій Лантух
НаступникДанило Гладкий
Конфесіяправослав'я

Федір (Фесько) Шкура (*д/н — †до 1762) — кошовий отаман Війська Запорозького Низового у 1756 році.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Відомості про нього обмежені. Вперше документально згадано в реєстрі 1753 року[1]. На той час вже був Менським курінним отаманом. 1754 року спільно з Дмитром Стягайлом був караульним старшиною (відповідав за охорону кордонів), брав участь у переслідуванні гайдамаків.

Ймовірно разом з Василем Кишенським очолював «сіромах». Інші дослідники розглядають їх як представників прокримської партії. 24 червня 1756 року разом з Кишенським очолив повстання проти кошового отамана Григорія Лантуха, який в обхід звичаю намагався скасувати виборність старшини. В результаті новим кошовим став сам Шкура.

Цю подію намагався використати Федір Мирович, що перебував в Кримському ханстві. При цьому мав контакти з агентами колишнього польського короля Станіслава Лещинського, герцога Лотарингії. Останній, діючи в інтересах Франції в умовах початку Семирічної війни, планував організувати повстання запорожців, їх перехід на бік Криму, а потім спільні дії кримських татар і козаків на півдні Російської імперії.

Шкура в свою чергу розраховував використати невдоволення більшості запорожців намаганням обмежити їх права з боку гетьмана Кирила Розумовського та утворенням Нової Сербії, на користь якої російський уряд намагався відняти ще землі Війська Запорозького.

Втім Шкура не зміг повністю опанувати ситуацією, оскільки до 8 листопада того ж року втратив посаду. Припускають, що в цьому певну роль відіграв Петро Калнишевський та секунд-майор В.Федцов, комендант Новосіченського ретраншементу. Разом з Кишенським Щкуру було відправлено на гетьманський суд до Глухова, де виправдано. Г.Лантуха повернуто на посаду кошового отамана, але оскільки той перебував під слідством в Глухові, то було призначено наказного кошового, яким став Прокіп Довженко. Федір Шкура помер до 1762 року.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Центральний державний історичний архів України, м.Київ, ф. 51, оп. 3, спр. 10052, с. 2, арк. 742

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Полонська-Василенко Н. Запоріжжя XVIII століття та його спадщина. Т.1 Мюнхен: Видання «Дніпрової хвилі». 1965
  • Андрєєв С.С. Кримський вектор зовнішньої політики П. Калнишевського (штрихи до біографії останнього кошового отамана Нової Запорозької Січі, 1756—1764 роки) // Козацька спадщина. — 2006. — Вип. 3. — С. 166—169.
  • Полторак В. Василь Максимович Кишенський — постать-легенда та реальність // Козацька спадщина. Альманах Нікопольського регіонального відділення Інституту історії України НАН України. — Дніпропетровськ: Пороги, 2006. — В. 3. — С. 182—186
  • Присяга Війська Запорозького Низового 1762 року. / Упорядник та передмова Іван Синяк. – Чернігів : Видавець Лозовий В. М., 2015. – 240 с.