Пухала Лаврін Филипович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пухала Лаврін Филипович
Помер 1610
Діяльність гравер, ілюстратор

Филипович-Пухальський Лаврентій, Лаврін Пухала (Лавриш; 1608) — львівський маляр і гравер XVI — початку XVII ст.; його вважають автором гравюри св. Луки у Львівському «Апостолі» (15731574). Филипович-Пухальський брав участь в острозьких виданнях. У його майстерні вчився Гринь Іванович та інші.

Біографія[ред. | ред. код]

Дід Лавріна Кунош, або Конон купив 1526 року маєток на Калічій горі у Львові. Мав трьох дітей, серед яких лише Филип мав нащадків. Филип був мельником, у його родині було 4 сини та 2 дочки. Лаврін народився в першої дружини Філіпа Євфимії останнім, не пізніше 1540-х років.

Про молоді роки Пухали нічого невідомо, вперше його ім'я з'являється в документах 1565 року як челядника майстра Луки. У 1567–1573 роках Пухала не згадується в львівських джерелах, принаймні частину цього часу від провів на Волині, в Луцьку.

Зображення апостола Луки виконане Лавріном Пухалою

1574 року повернувся до Львова та взяв участь у оформлені друкованої книги «Апостол» Івана Федорова. Гравюра з зображенням апостола Луки є єдиним точно встановленим твором майстра.

Надалі працював у Львові, виконуючи замовлення магістрату та міщан.

Був представником руського братства в Варшаві.[1]

Помер не пізніше 1608 року, оскільки не згадується в податковій відомості його вдови Катерини. Остання прижиттєва згадка в документах приходиться на 1606 рік.

У дослідження біографії Пухала зробив великий внесок Володимир Александрович.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]