Флоренс Вулворд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Флоренс Вулворд
Народилася 1854[2][3][…]
Гаммерсміт, Гаммерсміт і Фулем, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Сполучене Королівство
Померла 3 січня 1936(1936-01-03) або 1930[1]
Країна  Велика Британія
 Сполучене Королівство
Діяльність ботанічна ілюстраторка, ботанік, наукова ілюстраторка, літографка
Знання мов англійська
Masdevallia abbreviata
Masdevallia racemosa

Флоренс Вулворд (англ. Florence Woolward; 18541936) — англійська ботанічна ілюстраторка та автор. Шомберг Керр, 9-й маркиз Лотіан доручив Флоренс Вулворд намалювати його велику колекцію орхідей, яка була опублікована частинами між 1891 і 1896 роками під назвою "The Genus Masdevallia"[6].

Біографія[ред. | ред. код]

Флоренс Вулворд була вільною художницею, донькою священника преподобного Вулворда. Вона жила в Белтоні, Лінкольншир, і хоча отримала формальної освіти як художник чи ботанік, Вулворд завершила проект для Шомберга, а згодом почала працювати у музей природознавства в Лондоні.

"The Genus Masdevallia" вважається однією з найкращих ілюстрованих книг вікторіанської доби про орхідеї. Маркіз захоплювався орхідеями та мав значну колекцію в абатстві Ньюбатл у Шотландії. Гербарій з абатства Ньюбатл досі зберігається в Музеї природознавства. Провівши близько десяти років у візитах до абатства Ньюбатл, Вулворд зобразила понад 350 орхідей.

Після того, як виникли проблеми з пошуком професійного ботаніка для ботанічного опису, що супроводжує кожну пластину, Вулворд вирішила описувати сама, і робота з’явилася в дев’яти частинах між 1891 і 1896 роками, кожна частина з десятьма пластинами та текстом, а остання частина мала лише сім пластин. Кожен вид орхідеї має докладні нотатки про своє середовище зростання в Андах, і вони були написані Леманном. Деякі з оригіналів, написаних від руки, зберігаються в його сім’ї у Попаяні, а також лист від Вулворд[7]. Пластини були літографовані самою Флоренс – на розфарбованих вручну пластинах зображено види орхідей Masdevallia у натуральну величину. Спочатку було заплановано 250 примірників, але, здається, було видано лише 150[8]. У вступі Вулворд пише про свою участь у підготовці книги: «Безсумнівно, у ботанічній роботі корисно, що особа, яка робить оригінальний малюнок з натури, повинна також літографувати пластини та вказувати кольори, які використовуватиме колорист, тому що, таким чином, робота проходить через менше рук і, швидше за все, виявиться більш точною"[9].

Переплетені томи картин Вулворд з орхідеями та грибами залишилися спадкоємцям маркіза. Її пізніші роботи для Музею природознавства є зразком креслярської майстерності та ботанічної точності. Робота Вулворд над зображеннями в'язів та тополь завершилася приблизно у 1908 році, а створення пейзажів - дещо раніше. Відтоді вона більше не створювала жодних робіт.

Після опублікування "The Genus Masdevallia" деякі оригінальні пластини залишилися у власності родини Вулворд, але їхнє місцезнаходження залишалося невідомим. Нарешті вони були знайдені двома племінницями Вулворд, які жили на території Валлійської марки. У старій скрині були не тільки тарілки, але й «фотографії в рамках, порцеляна, розписана вручну і пам'ятні речі». Картини було передано до Королівських ботанічних садів в К'ю[10].

Див. також[ред. | ред. код]

Список жінок-ботаніків

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.plantillustrations.org/artist.php?id_artist=433
  2. The Stuttgart Database of Scientific Illustrators 1450–1950
  3. автор назви (ботаніка)
  4. Artnet — 1998.
  5. IPNI,  Woolward
  6. Florence Woolward 1854-1936 | Monteviot House. Архів оригіналу за 19 December 2014. Процитовано 18 грудня 2014.
  7. Bio (PDF). lankesteriana.org.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  8. Antiquariaat Junk. www.antiquariaatjunk.com.
  9. WOOLWARD, Florence (1854-1930). The Genus Masdevallia, issued by the Marquess of Lothian, K.T., Chiefly from Plants in his Collection of Orchids at Newbattle Abbey... with additional notes by F.C. Lehmann. London: Lyne & Sons for R.H. Porter, 1890-96. www.christies.com.
  10. Woolward Paintings Located, Donated to Kew. Архів оригіналу за 19 December 2014. Процитовано 18 грудня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]