Фонд «BrainBasket»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фонд «BrainBasket»
Засновано 2014
Розташування Україна Україна
Офіційні мови українська
англійська
російська
Вебсайт: Офіційний сайт

Фонд BrainBasket — некомерційна, неурядова організація, яка займається розвитком освіти у сфері ІТ в Україні.

Мета Фонду[ред. | ред. код]

Фонд прагне зробити IT-галузь рушійною силою економічного зростання України за допомогою розвитку освітньої інфраструктури. Глобальною метою Фонду є сприяння у підготовці 100 000 нових IT-фахівців до 2020 року[1].

Бачення Фонду[ред. | ред. код]

Україна завжди асоціювалась в іноземців зі світовою житницею (breadbasket), але зараз, окрім потужного агросектору, в України з'явився унікальний шанс стати ще й глобальним «інтелектуальним кошиком» (brainbasket), що експортує результати інтелектуальної діяльності наших ІТ-спеціалістів[2].

Тому у квітні 2014 року ініціативною групою провідних українських ІТ-компаній за участі представників Міністерства економіки України та КМДА було прийнято рішення про створення Фонду BrainBasket, який буде займатись розвитком освітнього ринку в ІТ-галузі та зможе дати поштовх освітній екосистемі[3].

Проєкти[ред. | ред. код]

Діяльність BrainBasket передбачає розвиток освіти українців у сфері IT за допомогою низки безплатних проєктів:

WOW Teachers – це всеукраїнський соціально-освітній проєкт з безплатного навчання вчителів інформатики та старшокласників основам web-розробки. Стратегічна мета проєкту – підвищити рівень викладання інформатики у школах, допомогти вчителям та школярам подолати так званий “страх перед технологіями” і тим самим стимулювати дітей обирати ІТ в якості майбутньої професії.

Technology Nation — безплатний курс з основ програмування, який дозволяє всім охочим отримати ІТ-освіту світового рівня та вивчити основи найбільш популярних мов програмування[4].

IT Moms — проєкт з безплатного навчання мам в декреті основам вебдизайну та веброзробки.

Technology Nation Kids — проєкт з безплатного навчання дітей основам програмування в ігровій формі. Курс побудований на використанні візуальної мови програмування Scratch (розроблена Массачусетським технологічним університетом).

IT-освіта в селах — це соціально-освітній проєкт, який дозволяє мешканцям сіл опанувати базові IT-навички.

School Boost – всеукраїнський безплатний проєкт з підвищення комп’ютерної й технологічної грамотності вчителів опорних шкіл. Реалізація проєкту запланована на 2019 рік.

Coding for Future — соціальний освітній проєкт, який покликаний допомогти людям, постраждалим від військових дій на Сході України, адаптуватися до нових життєвих умов та швидше соціалізуватись[5].

Підтримка[ред. | ред. код]

Фонд має значну підтримку від українських та світових компаній та особистостей. BrainBasket підтримали Адміністрація Президента України, місцеві органи влади, а також компанії Ciklum, SAP, Miratech, Epam, Astarta, Microsoft Україна, Навігатор, MacPaw, Київстар та інші.

У травні 2014 року Фонд підтримав відомий американський підприємець та голова компанії Virgin Сер Річард Бренсон, закликавши, що «Україні потрібно більше практичних кроків у розвитку, як BrainBasket»[6].

У квітні 2016 року з ініціативи американського підприємця та філантропа Джорджа Сороса Міжнародний фонд «Відродження» підтримав BrainBasket шляхом допомоги для повномасштабного функціонування 25 навчальних хабів проєкту Technology Nation у найбільших містах країни[7]. У 2018 році “Відродження” виділили ще 150 000 доларів на розширення проєктів IT Moms та Technology Nation, а також запуск проєкту WOW Teachers[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чего добился образовательный фонд BrainBasket за два года – интервью с Владимиром Люлькой. AIN.UA. Процитовано 9 червня 2016.
  2. Бачення. brainbasket.org. Архів оригіналу за 12 червня 2016. Процитовано 9 червня 2016.
  3. Фонд Brain Basket займется развитием IT-индустрии Украины - ITC.ua. ITC.ua (ru-RU) . 16 квітня 2014. Процитовано 9 червня 2016.
  4. Всеукраїнський проект Technology Nation - безкоштовне вивчення основ програмування. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 14 січня 2019.
  5. Скрипин, Владимир Скрипин Владимир (8 жовтня 2015). «МТС Украина» и BrainBasket проведут бесплатные курсы по программированию для переселенцев и участников АТО. ITC.ua (ru-RU) . Процитовано 14 січня 2019.
  6. admin (15 квітня 2014). Yulia and Ukraine. Virgin (англ.). Процитовано 14 січня 2019.
  7. Фонд Сороса выделил грант на украинский образовательный проект от BrainBasket. AIN.UA (ru-RU) . Процитовано 14 січня 2019.
  8. Agency, Volta. Асоціація ІТ України - BrainBasket навчить 400 вчителів інформатики web-розробці. itukraine.org.ua. Архів оригіналу за 14 січня 2019. Процитовано 14 січня 2019.