Фотоелектрохімічна комірка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фотоелектрохімічні комірки — різновид сонячних батарей, призначений для перетворення світлового випромінювання (включно з видимим світлом) в електричну енергію. Такі комірки складаються з напівпровідникового фотоанода і металевого катода, занурених в електроліт. Принцип дії заснований на явищі внутрішнього фотоефекту.

Деякі фотоелектрохімічні комірки просто генерують електричну енергію, в той час як інші виробляють водень в ході процесу, схожого з електролізом води.

Фотогенерувальна комірка[ред. | ред. код]

Фотогенерувальна комірка

У цьому типі фотоелектрохімічних комірок електроліз води на водень і кисень відбувається при опроміненні анода електромагнітним випромінюванням. Такі комірки розглядаються як спосіб конверсії сонячної енергії в транспортабельну форму — водень. Фотогенерувальнікомірки долають 10 % бар'єр економічної ефективності.

Лабораторні тести підтверджують ефективність процесу. Головною проблемою є корозія напівпровідників внаслідок прямого контакту з водою. Дослідження спрямовані на виконання вимог Департаменту енергетики США (DoE), тобто забезпечення терміну служби до 10 000 годин.

Комірки Гретцеля[ред. | ред. код]

Комірка Гретцеля або сенсибілізована барвником сонячна батарея використовує для виробництва електричної енергії кольоропоглинальний високопористий нанокристалічний оксид титану (nc-TiO2)[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Інші сонячні батареї третього покоління[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Brian O'Regan, Michael Grätzel: A low-cost, high-efficiency solar cell based on dye-sensitized colloidal TiO2 films. In: Nature. 353, Nr. 6346, ISSN 0028-0836, S. 737–740 (DOI:10.1038/353737a0).

Посилання[ред. | ред. код]