Франц Рело

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Франц Рьоло)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франц Рело
Franz Reuleaux
Народився30 вересня 1829(1829-09-30)
Ешвайлер,Німеччина Німеччина
Помер20 серпня 1905(1905-08-20) (75 років)
Берлін, Німеччина Німеччина
ПохованняСтаре кладовище дванадцяти апостолівd
КраїнаНімеччина Німеччина
Діяльністьінженер, викладач університету
Alma materПолітехнічний інститут у Карлсруе
Галузьмашинознавство
ЗакладРеміснича академія, Королівська технічна школа у Берліні
Науковий керівникFerdinand Redtenbacherd[1]
Аспіранти, докторантиКарл фон Лінде[2]
ЧленствоШведська королівська академія наук
Асоціація німецьких інженерівd
Karlsruher Burschenschaft Teutoniad
Відомий завдяки:розробкою теорії структури і кінематики механізмів
Брати, сестриLudwig Reuleauxd
Carl Reuleauxd
Нагороди
Автограф
Пам'ятник Рело на території студентського містечка Берлінського технічного університету

Франц Рело (нім. Franz Reuleaux, нар. 30 вересня 1829, Ешвайлерпом. 20 серпня 1905, Берлін) — німецький інженер-механік, лектор Королівської технічної школи у Берліні (нім. Königliche Technische Hochschule, тепер, Берлінський технічний університет). Першим (у 1875 році) розробив і виклав основні положення структури і кінематики механізмів; займався проблемами естетики технічних об'єктів, промисловим дизайном.

Біографічні дані

[ред. | ред. код]

Франц Рело народився у сім'ї, для якої техніка була традиційним заняттям. Здобувши початкову освіту в школі і деяку технічну підготовку в сім'ї, він почав працювати на заводі, спочатку учнем, а потім конструктором і техніком. Працюючи, він посилено займався самоосвітою, зокрема вивчав праці Ф. Я. Редтенбахера (нім. Ferdinand Jacob Redtenbacher). З 1850 по 1852 він слухав лекції в Політехнічному інституті в Карлсруе (тепер, Технологічний інститут Карлсруе), цілком знаходився в ті роки під впливом Редтенбахера. Слідуючи вказівкам свого вчителя, Рело крім технічних предметів вивчав історію і англійську мову. Після закінчення інституту він деякий час вивчав природничі науки і філософію в Берлінському та Боннському університетах. Ще в студентські роки Рело почав працювати над дослідженнями в галузі машинобудування. 1853 року він у співавторстві з Карлом Моллі (нім. Carl Ludwig Moll) видав перший том підручника «Конструювання в машинобудуванні» (нім. Construktionslehre für den Maschinenbau), котрий отримав хороші відгуки.

У 1856 р. Рело був запрошений на посаду професора механіко-технічного відділення Цюріхської політехніки, де йому довелося працювати разом з професорами Ґ. А. Цейнером (нім. Gustav Anton Zeuner) і К. Кульманом (нім. Karl Culmann). 1864 року він перейшов до Берлінського ремісничого інституту на кафедру машинобудування. 1866 року цей інститут (заснований в 1821 р.) був перетворений у Ремісничу академію, директором якої Рело пробув з 1867 по 1879 роки. 1879 року на базі Ремісничої і Будівельної академій була заснована Королівська технічна школа. У Німеччині в першій половині 19-го століття кінематикою не займалися. Вперше цей предмет Рело почав читати в 1871 р. в Швейцарії в політехніці Цюріха. Потім продовжив його в Берлінському ремісничому інституті, а пізніше — в Ремісничій академії. У той же час він почав видавати «Кінематичні вісті» та інші мемуари з прикладної теорії машин. 1875 року Рело опублікував перший том «Теоретичної кінематики»[3].

Рело був не тільки вченим, а й практиком: він був членом журі на Всесвітніх виставках у Парижі (1867), Відні (1873), Філадельфії (1876), в Сіднеї-Мельбурні (1879-1880).

У Берлінському вищому технічному училищі Рело створив кабінет кінематичних моделей (понад 800 моделей), котрий довго служив зразком для вищих технічних шкіл Німеччини та інших країн. Рело мав великий авторитет серед вчених у галузі прикладної механіки. Але в нього було й багато противників, боротьба з якими часто з обох сторін різких форм і особливо загострилася на рубежі століть. Помер Рело 20 серпня 1905 року.

Наукові заслуги

[ред. | ред. код]

Основні роботи вченого відносяться до теорії машин і механізмів. Автор монографії «Теоретична кінематика» (1875) дав визначення машини, сформулював поняття кінематичної пари і поняття механізму як замкнутого ланцюга вимушеного руху. Вказав на методи синтезу механізмів, побудував вчення про механізми та основи теорії пар. Видав низку робіт у галузі машинобудування та історії техніки.

Монографії

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]