Франческа Боррі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франческа Боррі
Народилася 1980[1][2]
Барі, Італія
Країна  Італія
Діяльність журналістка, письменниця
Знання мов італійська

Франческа Боррі (італ. Francesca Borri, нар. 1980) — італійська журналістка, відома репортажами про конфлікти на Близькому Сході, в минулому правозахисниця. Авторка книг.

Біографія

[ред. | ред. код]

Франческа Боррі навчалася у Флоренції та Пізі, здобула бакалаврський диплом з філософії та права, магістерські — з прав людини та міжнародних відносин. Була студенткою відомого юриста Антоніо Кассезе[en]. Деякий час працювала як фахівчиня з прав людини на Балканах, а з 2007 на Близькому Сході. Співпрацювала, зокрема, з Мустафою Баргуті[en].

Її перша книга, що вийшла друком у 2008, Non aprire mai (укр. Ніколи не відкривайте) була дослідженням конфлікту в Косові. 2010 року опублікувала книгу про ізраїльсько-палестинський конфлікт під назвою Qualcuno con cui parlare. Israeliani e Palestinesi (До кого б заговорити. Ізраїльтяни та палестинці).

В лютому 2012 Франческа виступила в пресі з розслідуванням діяльності компанії Ільва[en]. Згідно з його результатами, забруднення довкілля, спричинене роботою металургійного заводу в Таранто, призводило до росту кількості випадків раку у жителів регіону. Розслідування було підтверджене урядовою комісією, мало гучний резонанс і довготривалі наслідки.

Від 2012 року Франческа Боррі залишила правозахист і повністю зосередилась на репортажній журналістиці, в того року вона почала вести репортажі з Сирії.[3] У 2016 році її книга про сирійську війну, головне присвячена битві за Алеппо, La guerra dentro (Війна всередині) була перекладена англійською під назвою Syrian Dust (Сирійський пил). Того ж року її запросили бути почесною доповідачкою Щорічної промови Інституту досліджень миру в Осло[en]. 2018 році вийшов переклад наступної книги Боррі Destination Paradise (Пункт призначення Рай) про присутність джихадистів на Мальдівах. 2019 з'явилась її спільна з фотографом Сергієм Понамарьовим[en] книга, присвячена долі біженців, Exodus (Вихід).

Книги Боррі перекладені принаймні 24 мовами. Як журналістка вона регулярно пише для видань Il Fatto Quotidiano,[4] Internazionale[5], Al-Monitor.[6]

2017 та 2019 року її праці входили в короткі списки провідної професійної премії European Press Prize.

Учасниця медіафоруму у Львові 2018, 2020 та 2021 років.

2020 року її репортажі з охопленого пандемією містечка Нембро, поблизу Берґамо стали основою офіційного розслідування щодо реакції місцевої влади на спалах коронавірусної хвороби.[7]

Твори

[ред. | ред. код]

Джерело

[ред. | ред. код]

Біографія журналістки на сайті European Press Prize[en]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BIBSYS — 1972.
  2. MAK
  3. Syria News | Syria Deeply, Covering the Crisis. www.syriadeeply.org. Архів оригіналу за 16 червня 2015. Процитовано 28 грудня 2015.
  4. Bio
  5. Francesca Borri - Notizie, foto, video. Internazionale (it-IT) . Процитовано 28 грудня 2015.
  6. Francesca Borri. www.al-monitor.com. Процитовано 28 грудня 2015.
  7. Франческа Боррі – Спікери медіафоруму. Львівський медіафорум (укр.). Архів оригіналу за 1 листопада 2021. Процитовано 1 листопада 2021.