Фуді альдабранський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фуді альдабранський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Ткачикові (Ploceidae)
Підродина: Ткачичні (Ploceinae)
Рід: Фуді (Foudia)
Вид: Фуді альдабранський
Foudia aldabrana
Ridgway, 1893
Посилання
Вікісховище: Foudia aldabrana
Віківиди: Foudia aldabrana
ITIS: 916192
МСОП: 103811282
NCBI: 1176745

Фу́ді альдабранський[2] (Foudia aldabrana) — вид горобцеподібних птахів ткачикових (Ploceidae)[3]. Ендемік Сейшельських Островів. Раніше вважався підвидом коморського фуді, однак був визнаний окремим видом[4].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Альдабранські фуді є ендеміками атола Альдабра. Вони живуть в чагарникових і мангрових заростях, казуаринових лісах і кокосових гаях. Зустрічаються зграйками. Живляться комахами, павуками, насінням трав і казуарин, нектаром, плодами і квітками. Альдабранські фуді є моногамними, територіальними птахами, гніздяться на деревах, зокрема на кокосових пальмах, та в чагарниках. В кладці 2-3 яйця, інкубаційний період триває 13-16 днів, пташегнята покидають гніздо через 15-18 днів після вилуплення. Насиджує лише самиця, за пташенятами доглядають і самиці, і самці.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває під загрозою зникнення. За оцінками дослідників, популяція альдабранських фуді становить від 2000 до 6000 птахів. Їм загрожує хижацтво з боку інтродукованих щурів Rattus rattus та інших хижаків, які знищують до 48% пташенят і 81% яєць, а також втрата генетичної унікальності через активну гібридизацію з інтродукованими червоними фуді і зміни клімату.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Foudia aldabrana.
  2. Foudia aldabrana у базі Avibase.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Old World sparrows, snowfinches, weavers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 15 червня 2022.
  4. Woodall, P.F. (2018). del Hoyo, J.; Elliott, A.; Sargatal, J.; Christie, D.A.; de Juana, E. (ред.). Aldabra Fody (Foudia aldabrana). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions. Процитовано 6 May 2018.

Джерела[ред. | ред. код]