Холоднокровний кінь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Холоднокровний кінь

Холоднокровні коні - це ненауковий термін у конярстві, характеризує сильних і масивних коней, що відрізняються від теплокровних темпераментом і статурою. Зазвичай вони спокійніші, менш активні та сильніші. Це робочі коні, які використовуються, в тому числі, для сільськогосподарських і транспортних робіт, як тяглові коні. Зазвичай вони рухаються найповільнішим алюром. Холоднокровних коней розводять без впливу крові теплокровних коней або з її невеликою кількістю. Деякі породи, які знаходяться на кордоні між тягловими кіньми та поні, мають ознаки обох типів[1].

Найбільш відомі породи холоднокровних коней :

Походження[ред. | ред. код]

Холоднокровні коні походять від лісового коня з Північної Європи - тварини з потужною статурою, густою шерстю і повільною ходою. Цей кінь пережив льодовиковий період і був одомашнений близько 3000 років тому. У середні віки ці коні служили для верхової їзди для лицарів у важких обладунках; з часом вони започаткували розвиток сучасних тяглових коні в Європі[2].

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jak posługiwać się książką. W: Martin Haller: Rasy koni. tłumacze: Józef Kulisiewicz, Jacek Łojek. Warszawa: Oficyna Wydawnicza MULTICO, 1997, s. 7. ISBN 83-7073-121-X. 
  2. Koń. Rasy, Pielęgnacja, Wychowanie, Tresura. Warszawa: Wyd. Ania. 1983. ISBN 83-902474-2-9.