Хрест Завіша

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хрест Завіша
Зображення
Названо на честь Zavis of Falkensteind
Країна  Чехія
Статус спадщини Національна культурна пам'ятка Чехіїd і movable cultural monumentd
Ширина 28 см[1]
Висота 70 см і 42 см[1]
Містить Скабка
CMNS: Хрест Завіша у Вікісховищі
Гравюра (періоду бароко) Хреста Завіша

Хрест Завіша з Фалькенштейна – одна з трьох головних реліквій Чеської республіки.

Опис[ред. | ред. код]

Золотий двосторонній хрест висотою 70 см з філігранню, виготовлений у Візантії на початку XIII ст. Вбудований медальйон із золота з перегородчастою емаллю (Візантія, XI ст. ).

Належить до десяти рідкісних і найцінніших реліквій у світі і нині включений до списку національних пам'яток культури. До кінця 1949 реліквія була власністю цистерціанського монастиря у Вище-Броді (тепер Район Ческі-Крумлов Південночеського краю Чеської Республіки).

Історія[ред. | ред. код]

У 1270 вивезений з Угорщини королевою Анною Угорською, що втекла до двору короля Чехії (Богемії) Пржемисла Отакара II і своєї дочки Кунгути (Кунігунди) Ростиславни і забрала з собою частину королівської скарбниці, в тому числі і корону святого Іштвана.

Після смерті Кунгути володарем хреста став її другий чоловік, лицар, неофіційний чеський віце-король Завіша з Фалькенштейна, який нібито дарував хрест цистерціанському монастирю.

Протягом століть хрест був основним багатством монастиря у Вишеброді. Цей чудовий об'єкт оповитий багатьма історичними таємницями та гіпотезами.

У 1938 переданий до сховища коронаційних регалій собору Святого Віта на Празькому Граді.

Нині Хрест Завіша – третя з найцінніших пам'яток середньовічного ювелірного мистецтва в Чехії (після коронаційних регалій та релікварія з мощами святого Мавра).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bildindex der Kunst und Architektur

Посилання[ред. | ред. код]