Хуан Тінцзянь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хуан Тінцзянь
Ім'я при народженні Лучжі
Псевдо Шангу-лаожень
Народився 1045(1045)
Хунчжоу
Помер 1105(1105)
Ічжоу
Підданство Династія Сун
Діяльність поет, каліграф
Напрямок Jiangxi Poetry Schoold
Батько Huang Shud[1]
У шлюбі з Sun Shid[1] і Xie Shid[1]
Діти Huang Xiangd[1]

Хуан Тінцзянь (黃庭堅, 1045 —1105) — китайський поет та каліграф часів династії Сун, засновник «цзянсійської школи».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у м. Хунчжоу (сучасне м. Феньтін провінції Цзянсі). Здобув гарну освіту. У 1067 році склав імператорський іспит та отримав вище вчене звання цзіньши. Водночас затоваришував з Су Ши. Деякий час викладав в училищі Гоцзицзянь. Згодом служив у відомстві нагород. Разом з Су Ши виступив проти реформ Ван Аньши. Тому 1073 року Хуан Тінцзяня було понижено в посаді й заслано до іншої провінції. В цей час Хуан очолював адміністрацію м. Цзічжоу (провінція Цзянсі). У 1080 році йому було повернуто посаду. Проте у 1100 році новий імператор Хуей-цзун відправив поета до Ічжоу (сучасна провінція Гуансі), де той й помер у 1105 році.

Література[ред. | ред. код]

Хуан Тін-цзянь високо цінувався сучасниками (його ім'я ставили поруч з іменами Су Ши і Ду Фу), став засновник так званої «цзянсійської школи», яка протягом багатьох десятиліть мала великий вплив на розвиток сунської поезії.

Назва школи походить від провінції Цзянсі, з якої Хуан Тінцзянь був родом. Виникла як спадкоємиця руху за «повернення до старовини» Хань Юя, цзянсійська школа довела його ідеї до абсурду. В основу художньої творчості було покладено принцип суворої і неухильної традиційності — єдності літературних традицій в різні епохи, яке мислилося як паралель до єдності політичної. Легітимності династії Сун, яка вважала себе законною спадкоємицею і продовжувачкою династій Хань і Тан, повинен був відповідати свого роду художній легітимізм. При цьому, на відміну від Оуян Сю і його прихильників, які прагнули слідувати насамперед дух великої поезії минулого, Хуан Тінцзянь вимагав вірності і букві: кожне вживане поетом слово або вираз повинно було мати своє літературне джерело — слова «з вулиці» не допускалися, начитаність і ерудицію належало демонструвати якомога ширше.

Сам Хуан Тінцзянь насичував свої вірші стародавніми виразами, навмисно ускладнював і затемнював їх зміст, посилаючись при цьому на Ду Фу, творчість якого цінував насамперед як зразок «вченої» поезії. Його вірші зібрано у книгах «Внутрішнє Шань-гу», «Зовнішнє шань-гу» і «Інша зборка Шань-гу». Здебільшого вони присвячені опису природи.

Каліграфія[ред. | ред. код]

Був одним з відоміших каліграфів епохи Сун. Працював у стиля цаошу та сіншу. Надав їм енергії та експресії. Каліграфія Хуан Тінцзяня мала великий вплив на розвиток китайської каліграфії за часів Мін та Цін. Каліграфія Хуана цінується й тепер.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Murck, Alfreda (2000). Poetry and Painting in Song China: The Subtle Art of Dissent. Cambridge (Massachusetts) and London: Harvard University Asia Center for the Harvard-Yenching Institute. ISBN 0-674-00782-4.
  1. а б в г China Biographical Database