Центральний замок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Центра́льний замо́к — система централізованого блокування замків, яка дозволяє одночасно закрити або відкрити всі двері автомобіля. Система може мати дистанційне керування і відноситься до розряду допоміжних систем автомобіля.

Функції[ред. | ред. код]

Важливою функцією системи є можливість блокування замків дверей дистанційно з пульта (брелок) або автоматично по спрацьовуванню таймера в разі, якщо автовласник залишив автомобіль без нагляду відкритим.

Також система дозволяє відкривати і закривати двері багажника, лючок паливного бака, закривати вікна (у разі наявності електросклопід'ємників).

Пристрій[ред. | ред. код]

Актуатор використовуваний для блокування і розблокування замків дверей автомобіля.
Натискання кнопки на ключі відкриває всі двері автомобіля, натискання іншої навпаки закриває.

Система включає в себе:

  • Кінцеві датчики або мікроперемикачі
  • Блок управління
  • Виконавчі пристрої (Актуатор)

Кінцевий вимикач дозволяє блоку управління визначити положення дверей: закрита або відкрита. У випадку з мікроперемикачем дізнатися стан замку: розблоковано або заблоковано.

Блок керування аналізує сигнали з датчиків дверей і формує керуючий вплив на виконавчі пристрої замків.

Виконавчий пристрій являє собою електродвигун постійного струму з редуктором. Редуктор перетворює обертальний рух в зворотно-поступальний. Ряд моделей автомобілів Volkswagen і Mercedes мали пневматичний привід, але в даний час такі конструкції не застосовують.

Сучасні системи мають дистанційне керування, дозволяючи брелоком або самим ключем замка запалювання автомобіля як антеною по радіоканалу керувати станом замків дверей.

Див. також[ред. | ред. код]