Боуден-трос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Різновиди боуден-тросу: зі сталевою зовнішньою оболонкою і пластиковим захисним шаром, та без пластикового покриття.

Боуден-трос, або боудентрос, боуден (англ. bowden cable) — гнучкий трос, який використовується для передачі механічної сили шляхом переміщення тросу всередині гнучкої нерухомої оболонки.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Оболонка класичного Боуден-тросу намотана зі сталевого дроту, зазвичай покрита захисним шаром з пластику (до 1950-х років на мотоциклах застововувалась оплітка з тканини).[1] Кінці оболонки мають сталеві ковпачки з отвором для внутрішнього тросу. Для зменшення тертя внутрішній трос змащують густим мастилом. У сучасних конструкціях для цієї мети використовують внутрішний трос з тефлоновим покриттям, або пластикову трубку в середині оболонки.

Боуден-трос передає зусилля лише в одному напрямку (тягне), у зворотнє положення його повертає пружина механізму на який діяв трос. Як виняток при передачі незначних зусиль (наприклад в спусковому тросі механічного фотоапарату) він може працювати на стиск.

Налаштування (припасування довжини) Боуден-тросу у механізмі виконується за допомогою болту з наскрізним отвором, який при обертанні збільшує або зменшує ефективну довжину оболонки. Відповідно, трос при цьому натягується або послаблюється.[2]

Застосування[ред. | ред. код]

Боуден-трос, як привід гальм мопеду. Видно болт, для регулювання ефективної довжини оболонки тросу.
  • Частина механіки велосипедів, мотоциклів та інших транспортних засобів. Трос гальма, зчеплення, перемикання передач тощо.
  • У різноманітних механізмах, де є потреба передачі тягнучого зусилля та ускладнено застосування прямої жорсткої тяги.
  • Спусковий «фототросик» — у плівкових фотоапаратах.

Історія[ред. | ред. код]

Існує певний міф та плутанина у питанні про авторство винаходу.

Боудентрос названо на честь британського винахідника, Ернеста Монінгтона Боудена (Ernest Monnington Bowden, 1860—1904). Він запатентував свій винахід як частину конструкції велосипедного гальма в 1896 р. (англійський патент № 25,325 і патент США № 609,570)[3][4] , також про винахід було повідомлено в Automotor Journal 1897 р.[5]

Дехто помилково вважає автором цього винаходу його однофамільця — Франка Боудена (Sir Frank Bowden), засновника компанії Raleigh Bicycle Company. Орієнтовно у 1902 році, він почав замінювати жорсткі тяги на гнучкі троси у механізмі гальм велосипедів власного виробництва[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мотоцикл К1Б Каталог запасных частей, МАШГИЗ 1950 г. Москва-Киев
  2. Мопеды, мокики: «Карпаты», «Верховина», «Рига»: Устройство, обслуживание, ремонт (сост. Каков К. П., Грищенко П. В.) — «Ранок», 2004 — ISBN 966-8185-04-8
  3. Espacenet - Bibliografische Daten. worldwide.espacenet.com. Архів оригіналу за 27 лютого 2019. Процитовано 25 лютого 2019.
  4. Mechanical cable system having a bellows seal - US Patent 5765447 Des…. archive.is. 9 вересня 2012. Архів оригіналу за 9 вересня 2012. Процитовано 25 лютого 2019.
  5. «A Mechanical Transmission System», The Automotor and Horseless Carriage Journal, October 1897, pp27-28
  6. Hadland, Tony (2011). Raleigh: Past and Presence of an Iconic Bicycle Brand. Van Der Plas Publications. ISBN 9781892495686

Посилання[ред. | ред. код]